Читај ми!

Trilaterala u Budimpešti o migrantima i energetici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i savezni kancelar Austrije Karl Nehamer razgovarali na sastanku u Budimpešti o migracijama, energetici i borbi protiv kriminala. Orban poručio da je Zapadni Balkan najteža tačka. Vučić je rekao da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU, tako da Srbija "neće moći da se koristi kao ulazna zemlja za ilegalne migracije". Nehamer je istakao da su svi jednako pogođeni problemom migracija.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je u Budimpešti, na trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije, da su rusko-ukrajinski rat, visoke cene energenata i sankcije skrenuli pažnju sa problema sve većeg broja migranata kojima su najviše ugrožene upravo ove tri zemlje i da je zato potrebna nova dimenzija saradnje.

"Ovo je prvi u nizu susreta, okupili smo se zbog migracija, zemlje koje najteže pogađa ilegalna migracija, svi smo ugroženi, treba mnogo ulagati u rešavanje tih problema, nismo zadovoljni sadašnjom situacijom na granici Srbije i Mađarske", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije u Varakert bazaru, gde se održava samit trojice lidera.

Orban je istakao da Srbija i Mađarska, čuvajući svoju granicu, čuvaju i austrijsku granicu i sprečavaju krijumčarenje ljudi.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne želi da bude, kako je rekao, hot-spot niti parking za migrante, ali da će nastaviti prema tim ljudi da bude solidarna. 

Vučić je istakao da će Srbija uvek poštovati međunarodno pravo i kada su migranti u pitanju.

Austrijski kancelar Karl Nehamer naglasio je da su potrebna partnerstva i izvan EU, i da je dobro što je predsednik Srbije Vučić pozvan na sastanak, jer je Zapadni Balkan važan deo evropske politike.

Podvukao je da Srbija ne sme biti ostavljena sama u borbi sa pritiskom migracije, kao ni Severna Makedonija.

Austrijski kancelar je rekao, odgovarajući na pitanje novinara iz te zemlje o promeni viznog režima, da bi to značilo da Indijci ili Tunišani, koristeći viznu liberalizaciju, preko Srbije mogu da putuju u druge zemlje EU, ali je dodao kako treba obezbediti i postupke readmisije. 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво