Читај ми!

Lutovac: Neprihvatljivo da se KiM koristi za propagandu; Jovanov: Opozicija ne nudi realnu politiku

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže za RTS da se mora paralelno raditi na tome da država bude demokratska, i na normalizaciji odnosa sa Prištinom. Šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov istakao je da opozicija ne nudi realnu alternativu vladinoj politici po pitanju Kosova i Metohije.

Zoran Lutovac je Jutarnjem programu, govoreći o pitanju Kosova i Metohije, rekao da predsednik Aleksandar Vučić nije trebalo da predstavlja izveštaj na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

"Ako je u pitanju tehnički izveštaj, zašto neko iz Vlade nije došao da ga predstavi, nego predsednik", upitao je Lutovac.

Smatra da je predsednik Vučić koristio skupštinsko vreme za sopstvenu političku promociju i da nije prihvatljivo da se, kako je rekao, pitanje KiM koristi za propagandne svrhe.

Lutovac navodi da je predlog Demokratske stranke izneo na sednici Skupštine i da, kako je rekao, o statusu KiM ne može da govori autokratski režim.

"Najpre moramo da promenimo uređenje države, da bude demokratska, da se poštuju institucije i procedure, i paralelno sa tim da radimo na normalizaciji odnosa sa Prištinom. Govorim o normalizaciji protoka robe, kapitala i usluga, da vas ne tretiraju kada ulazite preko administrativne granice kao da prelazite u drugu zemlju, na drugu planetu", ističe Lutovac.

Kada se to uradi, dodaje, doći će se do potpuno novog ambijenta za razgovor o budućem statusu Kosova i Metohije.

Milenko Jovanov je odgovorio da je to još jedna licemerna postavka i da su u autokratijama opozicioni lideri u zatvorima, a ne na javnom servisu.

Ocenio je i da predlog koji je naveo Lutovac jednostavno nije realna politika.

"Oni znaju šta neće, neće ono što Vlada radi, ali alternativu ne nude", smatra Jovanov.

Ukazuje da je za veliki broj zapadnih zemalja status rešen nelegalnom i neustavnom odlukom Prištine da proglasi nezavisnost.

"Mi se sada borimo na neki način da to pitanje za koji su oni rekli da je gotovo vratimo na sto, i to je ono što je Vučić uspeo, da se o tom pitanju govori ne kao o završenom, nego kao nezavršenom i zato se dešavaju pritisci na Srbiju, jer se bez Srbije ta pitanja ne mogu zatvoriti", navodi Jovanov.

Ističe da se u Skupštini, kao jedina alternativa Vučićevoj politici, čulo ili da se prizna Kosovo ili da se ide u rat.

Šef poslaničke grupe SNS-a je objasnio da je predsednik države govorio o tehničkom izveštaju zato što je učestvovao u razgovorima.

Jovanov je, upitan da li će vlada biti formirana u oktobru, rekao da će biti formirana u zakonskom roku.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво