Čitaj mi!

Sednica parlamenta o KiM, Vučić predstavio izveštaj: Ni posredno ni neposredno neću priznati nezavisnost

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su danas na posebnoj sednici parlamenta Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je izveštaj. Naglasio je da Prištinu interesuju samo pečati i statusna rešenja, a ne to kako će živeti Srbi i Albanci, ali Beograd pokušava da podrži što više kompromisnih predloga. Rasprava se nastavlja sutra od 10.00.

Nastavak sednice sutra u 10

Narodni poslanici završili su današnju raspravu, koju će nastaviti sutra.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je da se sednica Skupština nastavlja sutra od 10 časova.

Jovanov: Građani na KiM suštinski nisu mogli da čuju alternativu državnoj politici

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", rekao je da Srbija na svojoj teritoriji ima konflikt koji sama ne može da kontroliše, već je vrlo često u situaciji da taj konflikt po zamisli i želji spolja hlade i greju, po njihovim potrebama.

Istakao je da je važno da prihvatimo realnost, ali ne kao eufemizam za priznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, već da bi sagledali situaciju i našli način da tu realnost promenimo u svoju korist.

Smatra da građani na Kosovu i Metohiji danas suštinski nisu mogli da čuju alternativu državnoj politici.

"Videli smo sve alternative - jedna je da priznamo Kosovo a druga je da idemo rat. To je suština, ni jedni ni drugi to neće da kažu otvoreno, nego koriste razne priče, razne floskule. Nije prijatno reći - priznajte nezavisno Kosovo, još je manje prijatno reći - hajde da idemo u rat, ali to je suština", rekao je Jovanov.

Ukazuje da je u principu najlakše uraditi ili jedno ili drugo, jer je u pitanju jedan trenutak.

"Ono što je teško, to je ono što ste vi izabrali i to je ono što je politika koju mi podržavamo, a to je da se svaki dan na svakom mestu i uvek borite za Srbiju na Kosovu i Metohiji", poručio je Jovanov.

Opširnije Kraće

Izveštaji Dragane Biberović i Nikoline Rakić

Vučić o predlogu Ujedinjenih: Bolje je da imamo efikasan tim koji može da napravi rezultat

Predsednik Vučić je u odgovoru Borku Stefanoviću, povodom predloga o formiranju posebne Komisije i uključivanju Skupštine u pregovore, ukazao na podele u društvu i politici.

"Zato mislim da je bolje da imamo efikasan tim ljudi koji može da radi i koji može da napravi rezultat u skladu sa onim oko čega smo se nedvosmisleno obavezali, a to je poštovanje Ustava Republike Srbije, a kroz to i Rezolucije 1244", smatra Vučić.

Opširnije Kraće

Stefanović: Uključiti Skupštinu u pregovore, predlozi o napuštanju dijaloga opasni

Narodni poslanik Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga smatra da je potrebno uključiti Skupštinu u pregovarački proces.

"Dali smo predlog inicijative ovde u Skupštini, gde tražimo da se formira Komisija, gde bi bila dva predstavnika svake poslaničke grupe, gde bi bili pozvani predstavnici univerziteta, Akademije nauka, nevladinog sektora i Srpske pravoslavne crkve. Onda bi to telo u 30 dana napravilo predlog platforme i oblikovalo poziciju Republike Srbije, koja bi bila doneta ovde na raspravu u Skupštini", naveo je Stefanović.

Ističe da su u tekstu predložili tri postulata - Ustav, Rezolucija 1244 i dijalog o svim otvorenim pitanjima osim o priznanju samoproglašene nezavisnosti.

"Ovo je prilika da svi budemo uključeni u proces i damo doprinos tom jedinstvu, koja nije jednoumlje", smatra Stefanović.

Ocenjuje da su predlozi o napuštanju dijaloga opasni, i predstavljaju avanturizam i "političko slepilo".

"Dizati ruke i reći - nećemo u tome da učestvujemo, u ovakvoj geopolitičkoj situaciji zaista je ravno katastrofalnom nacionalnom porazu", poručio je Stefanović.

Opširnije Kraće

Vučić Jovanoviću: Srbija poštuje potpisane sporazume, to nije defetizam

Predsednik Vučić je, u odgovoru Milošu Jovanoviću, rekao da Srbija poštuje potpisane sporazume, jer nije "banana država", i da to nije nimalo defetistički stav.

Ponosan je, ističe, na Briselski sporazum, jer je taj sporazum spasao Srbiju u tom trenutku. "Ne možete da izmeštate stvari iz vremena i prostora, potpisao ga je moj koalicioni partner Ivica Dačić, voleo bih da sam ja. Danas se držimo za taj sporazum kao za Dejtonski u BiH", ukazao je predsednik.

Na primedbu zašto Srbija ne reaguje oštrije, upitao je zašto to nisu sami uradili.

"Ponašaćemo se odgovorno i u skladu sa situacijom, a situacija svakako neće ići na bolje, trudićemo se da imamo čvrst stav i istovremeno pokušamo da sačuvamo mir za našu decu i našu budućnosti, i da u miru gradimo našu zemlju", zaključio je Vučić.

Opširnije Kraće

Jovanović: Ovakva politika vodi u gubitak KiM, jer počiva na ustupcima

Šef poslaničke grupe NADA - Novi DSS - POKS Miloš Jovanović je istakao da je veoma važno što je Vučić rekao da istorijske tokove nije uvek nemoguće preokrenuti.

"To je naš jedini zadatak, da taj tok preokrenemo, da li je moguće, sigurno je moguće. Samo je pitanje da li je to moguće za nas, za našu generaciju", ocenio je Jovanović.

Međutim, poručio je da ta poslanička grupa neće glasati za Izveštaj.

"Ovakva kosovska politika vodi u gubitak Kosova i Metohije, neminovno, jer počiva na ustupcima. Godina činimo ustupke, decenijama", ukazao je Jovanović.

Rezultat je, kaže, da je na KiM sve manje države Srbije i posledično sve manje Srba.

Opširnije Kraće

Vučić Aleksiću: Ima grešaka, ali Albanci se zahvaljuju lideru vaše stranke

Odgovarajući Miroslavu Aleskiću, Vučić je istakao da ima grešaka, da ni srpsko rukovodstvo nije idealno, ali je podsetio na mišljenje Međunarodnog suda pravde 2008. godine.

"Albanci u Prištini se zahvaljuju lideru vaše stranke, za koga kažu da im je doneo nezavisnost, oni kažu da su pravu potvrdu nezavisnosti dobili 2008. godine", rekao je Vučić.

Dodao je i da će prihvatiti predlog i uputiti pismo UN i članicama Saveta bezbednost da Srbija ne pristaje da Kosovo postane član UN, iako smatra da to neće imati nekog značaja, pošto svakog dana šalje puno pisama i razgovara sa međunarodnim predstavnicima u vezi sa KiM.

Opširnije Kraće

Aleksić: Predsednik govori šta Albanci nisu ispunili, to je poraz Beograda

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao da je predsednik govorio o tome šta Albanci nisu ispunili.

To, ocenjuje, govori o svim porazima Beograda u pregovorima u prethodnih deset godina.

"Gde su te međunarodne veze i ugled koji smo stvorili, zašto to ne iskoristite da pomognete Srbima, kako to da su Albanci sposobniji od nas. To je za nas poraz, ja želim dobro ovoj zemlji. Iako ste predsednik, ja navijam da postignete što bolji rezultat, jer će to biti bolje za moj narod", istakao je Aleksić.

Aleksić je rekao da bi Beograd trebalo da obustavi dijalog sa Prištinom ako Zajednica srpskih opština ne bude formirana do kraja godine i da bi Vučić trebalo da se obaveže i "pošalje pismo članicama Saveta bezbednosti UN i Rusiji i Kini da Srbija ne pristaje da Kosovo postane član UN".

Opširnije Kraće

Vučić Lutovcu: Za njih je status završeno pitanje, o standardima ne žele da govore

Vučić je u odgovoru Zoranu Lutovcu podsetio, što se tiče politike "standardi pre statusa", na pogrom od 17. marta 2004. godine. "Valjda na osnovu tih standarda, oni su dobili nagradu i kroz planove Martija Ahtsarija i podršku samoproglašenoj nezavisnosti", dodao je predsednik.

Za Zapad je, ističe Vučić, status završeno pitanje, a mi hoćemo da ga vratimo. "Za njih je statusno pitanje završeno, i to u vaše vreme", naveo je Vuičić i rekao da oni ne žele da pričaju o standardima.

Poručio je i da nikada nije bio slučaj da jedno govori stranim zvaničnicima, a drugo domaćoj javnosti, i da je to floskula koja se ponavlja. "Ja nisam vi, da idem po ambasadama i da govorim da treba priznati nezavisnost Kosova, a onda idete i govorite o poštovanju Ustava", rekao je Vučić.

"Ono što govorim u Skupštini, govorim i Bajdenu, i Putinu, i Šolcu i Si Đinpingu. To je snaga srpske poziicije", istakao je Vučić.

Opširnije Kraće

Lutovac: Odmrznuta saradnja, a ne zamrznuti konflikt

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je "zaoštravanjem odnosa, ovaj režim pitanje statusa preko reda doveo u prvi plan".

"Odmrznuta saradnja, a ne zamrznuti konflikt, standardi pre statusa, to bi trebao da bude okvir za normalizaciju", ocenio je Lutovac.

Ističe da se ne sme dozvoliti da ekstremisti određuju meru odnosa sa Albancima.

To znači, objašnjava, voditi politiku pomirenja i saradnje.

"Takva politika ne može da se vodi dok se istovremeno vodi negativna kampanja protiv albanskog naroda. Mediji treba da budu promoteri normalizacije, a ne zaoštravanja odnosa", istakao je Lutovac.

Ocenio je i da je predsednik Vučić, prihvatajući dokumente Prištine, nastavio proces koji je započeo od dolaska na vlast. "Nastavlja da jedno govori zvaničnicima EU, a za unutrašnje potrebe nešto sasvim drugo", rekao je Lutovac.

"Njegova Srpska lista deo je parlamentarne većine na Kosovu i Metohiji, deo je albanske vlade, a institucije koje su bile u nadležnosti Srbije sa severa, uključene su u pravni sistem Kosova", istakao je Lutovac.

(Foto: Fonet/Aleksandar Barda)
Opširnije Kraće

Vučić Milici Đurđević Stamenkovski: Vaša politika uništila bi zemlju brzinom munje

Vučić je Milici Đurđević Stamenkovski odgovorio da je jutros govorio jasno i da niko nije mogao da izvuče zaključak da je rekao da Kosovo i Metohija nije deo Srbije.

Đurđević Stamenkovski je to uspela, kako je rekao, "izvrtanjem reči".

"Politika koju biste vi vodili uništila bi zemlju brzinom munje, to je politika nepažnje, neodgovornosti", ocenio je Vučić i poručio da će odgovarati "bez pardona" svima koji drže demagoške i besmislene govore.

Opširnije Kraće

Đurđević Stamenkovski: Šta je to što tražimo, a da nam ne pripada

Šefica poslaničke grupe Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski zatražila je od predsednika Srbija da napravi tim za Kosovo i Metohiju sastavljen od sposobnih i stručnih ljudi.

"Uporno se govori da Evropska unija pred Srbiju postavlja ultimatume i zahteve, ali ne vidim da ste im odgovorili", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Upitala je šta se postiže time što se uporno tvrdi da je sve izgubljeno.

"Jedina realnost je da je KiM sastavni i neotuđivi deo Srbije, koji je ilegalnom agresijom NATO-a uzurpiran, a 2008. godine prekršeno je sve što je dogovoreno rezolucijom 1244, kada je jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova. Postavlja se pitanje šta je to što mi tražimo, a da nam ne pripada, koji su to nerealni i maksimalistički zahtevi o kojima ste govorili", konstatovala je Đurđević Stamenkovski.

Opširnije Kraće

Orlić: Danas rasprava do 23 sata, nastavak i sutra

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da će parlament koji raspravlja o Kosovu i Metohiji danas raditi do 23 sata, ali će sednica biti nastavljena i sutra.

Dačić: Dijalog sa Prištinom se mora nastaviti, jer drugog rešenja nema

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da se dijalog sa Prištinom mora nastaviti, jer drugog rešenja, osim rata, nema, ali da ne zna ko bi u tom ratu učestvovao.

Dačić je rekao da je čuo komentare da pregovore treba vratiti u Ujedinjene nacije, ali da su pregovori izmešteni na zahtev Srbije i da se po nekim pitanjima ne može nazad.

On je istakao da je najvažnije da se obezbede mir i bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji, "jer bez njih, mi više nećemo imati o čemu da pregovaramo".

(Foto: Fonet/Aleksandar Barda)

Vučić Lazoviću: U politici se pobeđuje činjenicama, a ne lažima

Nakon što je šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović rekao da sadašnja vlast radi samo u svom interesu, predsednik Vučić mu je odgovorio da se u politici pobeđuje činjenicama, a ne lažima.

"Kad kažete da Brnabićeva nije išla na KiM, išao sam ja, koliko su nam dozvoljavali", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da se njegova imovina i imovina njegove porodice ni na koji način nije uvećela od kada je na vlasti i da na takve neistine mora da odgovori.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, Vučić je rekao da je slao svog sina da odnese pomoć dok je  Ivanović bio u zatvoru. "Pomagao sam njemu i njegovoj porodici ne državnim resursima već lično. Preduzeli smo i dali sve od sebe da se rasvetli ubistvo", rekao je Vučić.

Radomir Lazović
Opširnije Kraće

Lazović: Vučić protivustavno preuzeo sve poluge moći

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je protivustavno preuzeo sve poluge moći u zemlji, pa onda nije čudo što je preuzeo funkciju premijera i u parlamentu predstavlja izveštaj Vlade o Kosovu.

Lazović je konstatovao da Vučić više ne može da se odluči da li je predsednik Srbije, premijer ili predsednik mesne zajednice.

Izveštaj Vlade brani predsednik, koji je u osvit NATO agresije birao zavese za svoj novi stan, istakao je on i dodao da Vučić svaki put kad se vrati iz Brisela sebe predstavlja kao pobednika i spasioca i "priča bajke".

Opširnije Kraće

Vučić: Ja u bajke ne verujem

Nijedan moj odlazak u Brisel nije skopčan ni sa čim lepim, rekao je predsednik Srbije i naglasio da sporazume koje je potisala vlada ove države, poput sporazuma iz 2013. godine, kao ozbiljna država moramo da priznajemo.

"U bajke ne verujem, ali verujem u realan i racionalan pristup. Kako da kažemo da nećemo da idemo u EU, ko će da nas zaštiti, koliko ljudi zapošljavaju nemačke, francuske, češke, poljske firme u našoj zemlji? Zar vi mislite da već ne čujemo pretnje da će povući investicije ako ne priznamo nezavisnost Kosova? Zar to sve treba da žrtvujemo da bismo nekome rekli 'vi ste bajka', ne možemo da govorimo kroz emocije", istakao je Vučić.

Opširnije Kraće

Vučić Obradoviću: Briselskim sporazumom nije pogažen Ustav

Briselskim sporazumom nismo pogazili Rezoluciju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, nakon govora Boška Obradovića.

Obradović je rekao da je Briselski sporazum antiustavan i da se o njemu Ustavni sud nikada nije izjasnio.  

"Rekli ste da se Ustavni sud nikada nije izjasnio. Ustavni sud se oglasio, i nikada nije doneo odluku da je to protivno Ustavu Srbije. Smeta vam kada govorim o mitovima, a vi kažete – sveta zemlja, da li ste vi veći Srbin od mene? Znam i ja da kažem sveta zemlja, ali to nije suština. Naša sveta zemlja se brani znanjem, radom i Ustavom i uvek smo je branili i štitili", istakao je Vučić reagujući na izlaganje Boška Obradovića.

"Kažete da nikada nismo pokrenuli pitanje SPC, reč je o notornoj neistini. Na svakom susretu smo govorili o tome. O manastiru Dečani – ne postoji dan ni trenutak u pregovorima da nismo govorili o monasima i statusu manastira. Mi smo izgradili Hram Svetog Save, mi smo obnovili i manastir Banjsku, a da ne pričam o obnovi svih crkava koje su uništene u pogromima", rekao je predsednik. 

Hiljadu godina pregovora je bolje nego jedan dan rata, istakao je Vučić.

Usledile su replike. 

Opširnije Kraće

Obradović: Moramo da menjamo pregovaračku politiku

Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri – patriotskog bloka rekao je da pregovore treba vratiti u SB UN.

Lider Dveri upitao je da li se među poslanicima bilo ko zalaže za nezavisnost Kosova i rekao da bi voleo da dobije odgovor ko nije za nacionalno jedinstvo i odbranu KiM.

"Poštovanje Ustava i Rezolucija 1244 Genralne skupštine UN treba da bude temelj za očuvanje KiM", istakao je Obradović.

Moramo da menjamo pregovaračku politiku, platformu jer gubimo 0:15, istakao je Obradović i upitao zašto nije formirana ZSO, što je jedino iz Briselskog sporazuma što je na korist našeg naroda, a sve što je bilo na korist Albanaca je sprovedeno.

Opširnije Kraće

Počela rasprava, predstavnici poslaničkih grupa imaju reč

Predsednici poslaničkih grupa pozvani su da uzmu reč u raspravi. Prvi za govornicom je bio Šaip Kamberi iz poslaničke grupe Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina. Kamberi je rekao da treba da se "izjasnimo o našoj prošlosti i da osudimo zločine nad Albancima".

Kamberi je rekao da je "Kosovo nezavisno od Srbije" i da se mora pregovarati sa tamošnjim vlastima i da Srbija nema uticaj na to ko će tamo biti na vlasti.   

Potom je govorio Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara navodeći da će glasati za prihvatanje Izveštaja.

Pastor je rekao da sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština, nije moguće govoriti o kompromisu i ispunjavanju obaveza.

Pastor je istakao da ono što radi Srbija jeste poštovanje međunarodnog prava.

Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri rekao je da pregovore treba vratiti u SB UN.

Lider Dveri upitao je da li među poslanicima ima bilo ko ko se zalaže za nezavisnost Kosova i rekao da bi voleo da dobije odgovor ko nije za nacionalno jedinstvo i odbranu KiM.

"Poštovanje Ustava i Rezolucija 1244 Genralne skupštine UN treba da bude temelj za očuvanje KiM", istakao je Obradović.

Moramo da menjamo pregovaračku politiku, platformu jer gubimo 0:15, istakao je Obradović i upitao zašto nije formirana ZSO, što je jedino iz Briselskog sporazuma što je na korist našeg naroda, a sve što je bilo na korist Albanaca je sprovedeno.

Na početku skupštinske rasprave opet je bilo sporenja oko sedenja. Došlo je do polemike između Aleksandra Jovanovića Ćute (Moramo–Zajedno), Vladimira Orlića i Đorđa Miketića (Moramo–Zajedno).

Šaip Kamberi
Opširnije Kraće

Vučić predstavio Izveštaj, rasprava će trajati 10 sati

"Srbija će čuvati sebe jedino tako što će da brani međunarodni pravni poredak i na tome moramo da budemo istrajni. Živela Srbija", rekao je Vučić na kraju predstavljanja Izveštaja o pregovaračkom procesu.

Predsednik Skupštine je otvorio raspravu, a poslanik Dveri Boško Obradović tražio je da se vreme za raspravu, koje je određeno da bude pet sati, produži.  

Posle toga je izglasano da rasprava traje deset sati.

Opširnije Kraće

"Sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova"

Kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat, rekao je u obraćanju predsednik Srbije, naglašavajući da ima jasnu politiku, to je napredak, a ne uništenje Srbije.

Istakao je da ne želi nijednoj, ni srpskoj niti albanskoj, majci da vrati dete u kovčegu.

Vučić je rekao da kada je reč o KiM, opet ulazimo u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena i zamolio predstavnike Kvinte i sve druge da povedu računa o tome da strpljenje ima 10 stepenika i da jednom dođe do kraja.

"Srbi taj zulum više ne mogu da trpe", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije ne veruje da je moguće postići bilo kakav dogovor sa trenutnim rukovodstvom iz Prištine, jer njih interesuje samo primena sile.

"Poslednjih dana jasni su i pokušaji potpune promene armature razgovora o KiM od strane međunarodnih pregovarača. Za njih je mnogo važno da se krećemo ka neformalnom priznanju nezavisnosti Kosova, i taj pritisak će se povećavati", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, dva su razloga za to, prvo jer niko ne želi otvaranje novog sukoba na Balkanu, a drugo što imaju potrebu da izbiju argument predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ne mogu da objasne kako su protivno međunarodnom pravu izvršili agresiju na Srbiju, koja nikada nije ušla na teritoriju neke druge zemlje.

"Vodimo oštru borbu za očuvanje naših nacionalnih interesa, pa smo tako došli do sedam povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova nego onih koji tu nezavisnost priznaju", naglasio je Vučić.

Opširnije Kraće

"Dijalog Beograda i Prištine suštinski se nije pomerio"

Događaji na terenu pokazuju da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, a na to ukazuje i poslednji slučaj u Babinom Mostu, gde su nožem ranjena dvojica Srba.

Kada smo se izborili za 10 opština, trebalo je da dozvole i Prilužje, Plemetinu i Babin Most, podsetio je Vučić. 

Vučić je rekao da se dijalog Beograda i Prištine suštinski nije pomerio, zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju iz svih enklava sa juga i sa severa KiM.

Kaže da počinioci tih incidenata budu privedeni pa pušteni ili ne budu privedeni, a zabrinjava i institucionalno nasilje.

Prema njegovim rečima, na severu traje kontinuirana kampanja zastrašivanja Srba, što izaziva reakciju našeg naroda i prvi put se pojavljuju lica u starim, novim, različitim uniformama koji traže da brane KiM, to dovoljno govori o složenosti situacije. 

Zaključno sa današnjim danom, samo dva lica, iz Prizrena i Leposavića, prijavila su se za preregistraciju. Srbi neće da se odreknu srpskog imena i prezimena, svojih tablica, ne smetaju im albanske, ali neće da se odreknu Republike Srbije i to je njihov greh, ali i ono u čemu ćemo da ih podržimo, kaže predsednik.

"Želim da pozovem Kvintu da povedu računa da će doći kraj tom strpljenju, Srbi taj zulum više ne mogu da trpe. Molio sam ih da ne napuštaju prištinske institucije, ali ako ne budu imali izbora, oni će čuvati svoja ognjišta. Mi ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, to je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici", rekao je Vučić.  

Opširnije Kraće

"Najveći uspeh je to što je sačuvano jedinstvo Srba"

Ne treba da postoji iluzija kod ikoga od nas, Kosovo je čedo Zapada i oni nikada neće odustati od njega, poručio je poslanicima predsednik Srbije.

"Teritorijalni integritet je sintagma svetinja kada se govori o Ukrajini, ali kada je reč o Srbiji, ona je mala i hoće da je zgaze", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da u svim razgovorima sa predstavnicima zemalja sa Zapada, Srbiji se poručuje da ako hoće da ide napred, u budućnost, i da pripada modernim zajednicama, mora da prihvati nezavisnost Kosova, inače će da ostane sa druge strane zavese i neće moći da napreduje.

"Svaki razgovor s njima je pitanje šta će Srbi da urade da umilostive zahteve Prištine. Posle NATO agresije 1999. godine, oni su podsticali interese Prištine, i radili na podelama među Srbima, u šta su uložili stotine miliona evra, praveći televizije i stanice koje treba da unesu nemir među Srbe, napravili neke nove Srbe koji će biti spremni da priznaju nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je njegov najveći uspeh to što je sačuvano jedinstvo Srba.

"Mi smo uspeli da sačuvamo jedinstvo Srba, i južno i severno od Ibra, i to je moj veliki uspeh jer su Srbi razumeli da moraju da budu jedinstveni, da je to jedini način da sačuvamo naše nacionalne interese", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Beograd poštovao sve dogovore, i one iz 2009, 2010, 2011. i 2013. godine, ali da Prištini svi ti dogovori služe da Srbi izvrše nešto, a kada Albanci treba nešto da ispune, onda se pozivaju na ustav i slično.

"Ja ne znam kako će sve ovo da se okonča, ali ću sve od sebe dati da podržimo kompromisna rešenja i da sačuvamo mir sa Albancima. Želim da kličem miru, napretku i normalnosti, a da li ćemo uspeti, to ne zavisi od nas", rekao je Vučić.

Sistemski problem u pregovorima je taj što zapadni svet ne želi da prizna Rezoluciju 1244 UN.

"Neće da čuju za nju i kažu da se ona promenila zbog situacije na terenu, i ne pada im na pamet da vrše pritisak na Prištinu da ispuni dogovoreno, pre svega formiranje ZSO. Čisto sumnjam da će se to i desiti, bez obzira na obećanja, osim na nivou nekakve nevladine organizacije", kaže predsednik Srbije.

Opširnije Kraće

"Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, spremni smo na dijalog uprkos svemu"

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da smo izloženi bezbednosnim izazovima.

"Imamo sve veće prisustvo specijalnih snaga Prištine na severu Kosova i Metohije, rekao je Vučić i dodao da će govoriti o oružju i oklopnim vozilima koje dovlače. 

Kaže da ne postoji veštačko generisanje kriza sa naše strane, kako to ovde neki "neodgovorno govore u horu sa prištinskim medijima".

"Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna i o tome najbolje mogu da vam posvedoče predstavnici srpskog naroda. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Srbija je, uprkos svemu, spremna na dijalog", istakao je Vučić.

Naši vojno-policijski kapaciteti su desetostruko snažniji nego što su bili. Posedujemo više pameti i mudrosti i znamo gde su granice ozbiljnosti i odgovornosti da sačuvamo mir i obezbedimo mir, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, ako bi došlo do bilo kakvog sukoba, bila bi to katastrofa za celu Srbiju. 

Važno postigniće je da smo odbranili pravo na upotrebu srpskih ličnih karata, što, kako neki tvrde, nije bilo moguće ranije, Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete, kaže Vučić. 

O nestalim licima se pregovara, a problem je u jednoj rečenici koja bi trebalo Srbiju da označi odgovornom iz čega proizlazi njihov dalji zahtev za kompenzacijama i ratnoj šteti, a Srbija osuđena za zločine, čak i zločin genocida, podvukao je predsednik Vučić. 

Opširnije Kraće

Vučić: Nikada ni posredno ni neposredno neću priznati nezavisnost Kosova

U uvodnom delu izlaganja izveštaja predsednik Srbije je rekao da je državna politika vezana za KiM vođena između željenog i mogućeg, a da su nam mogućnosti često veoma oskudne.

Predsednik Vučić je detaljno naveo kako se kretao broj Srba koji su živeli na KiM i da se procenjuje da ih tamo danas živi između 6,5 i 7 odsto.

"Najveći broj gubimo početkom 20. veka. Do nekog nacionalnog oporavka došlo je od 1921. godine kada je zabeležen rast od 26 do 34 odsto. Do 1961. se održava taj broj na 27 odsto, a zatim strmoglavo pada na 11 odsto. Taj broj je do 2000. godine pao na 7 odsto, a prema poslednjim procenama, kreće se između 6,5 i 7 odsto, ili oko 100.000 Srba koji žive na KiM", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da istorijske tokove nije uvek moguće, ali nije ni nemoguće, preokrenuti.

"Želim, kao neko ko se zakleo nad Ustavom, da kažem da neću nikada, ni posredno ni neposredno, priznati nezavisnost Kosova, niti odsutati od borbe za KiM", naglasio je predsednik Vučić.

Opširnije Kraće

Vučić: Kada je nešto za naciju bolno, tome mora da se pristupa odgovorno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na posebnoj sednici o KiM, obraćajući se poslanicima, da će makar deo tereta i brigu našeg naroda podeliti sa njima, boreći se za ključno nacionalno pitanje, za KiM.

Kada je nešto za naciju bolno, tome mora da se pristupa odgovorno udruživanjem svih društvenih snaga, koje će nas podstaći da prevaziđemo razlike, istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor može voditi dubinski.

Odgovorna politika ne može da počiva na mitovima. Sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha srpskog naroda, ne bismo bez njih opstajali, ali da izbegnemo sunovrat koje u prošlosti nismo mogli da izbegnemo, da ne ginemo uludo, kaže Vučić.

Tamo na Kosovu i Metohiji, zajedničkom i srpskom i albanskom, da pronađemo život za Srbe i Albance. Sve drugo vodi nas ka novoj dozi pustih snova koje niko neće moći da ostvari, rekao je Vučić.

Važno je da u politici ljudima ponudimo šta je realno i šta je moguće, da uradimo ono što možemo, prostor je takav da su nam mogućnosti za napredak oskudne, istakao je Vučić.

Opširnije Kraće

Počela posebna sednica parlamenta o KiM, rasprava će trajati pet sati

Minutim ćutanja u čast nedavno preminulom narodnom poslaniku Božidaru Deliću, počela je posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji. Prisutno je 176 poslanika.

Na dnevnom redu parlamenta je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom, koji će podneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na početku sednice predsednik Skupštine Vladimir Orlić polemisao je sa poslanikom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom. Orlić je rekao da nije u redu da se raspravlja o tome gde će ko da sedi. 

Opširnije Kraće

Izveštaj je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poslanike i građane obavestio o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Predsednik Vučić je ukazao na niz incidenata protiv Srba na KiM, kao i na institucionalno nasilje kojem je srpski narod izložen u pokrajini, ističući da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom. 

Precizirao je da je od 15. juna 2021. godine zabeleženo 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba, što nanosi ogromnu štetu i unosi strah među naš živalj, dok su počinioci uvek ili privedeni pa brzo pušteni, ili nisu ni privedeni. 

Vučić je ponovio da Srbija nije za sukob, smatrajući da to nije pametno rešenje, ali je naveo da će, ukoliko dođe do konflikta, Srbija reagovati i dodao da neće biti progona Srba.

"Ukoliko naš narod bude napadnut, bićemo dovoljno snažni da ih odbranimo, verujte mi na reč", naveo je Vučić. 

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražila je poslanička grupa SNS-a, ali i nekoliko opozicionih poslaničkih grupa.

Pojedine opozicione stranke su podnele i svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložiće na sednici i poslanička grupa "Ujedinjeni".

Posebna sednica o Kosmetu počela je u 10 sati i trajaće dva dana.

Uoči posebne sednice, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić kaže da će se o Kosovu i Metohiji govoriti otvoreno. 

O jedinstvu u parlamentu je teško govoriti, bilo bi jako dobro da neko iz opozicije izađe i podrži državnu politiku, kaže Orlić i dodaje da će Skupština glasati o izveštaju. 

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da su dobili iscrpan izveštaj o toku pregovaračkog procesa, opisani su svi aspekti i sve teme tokom pregovaračkog procesa.

"Biće dinamična i burna rasprava posebno od strane opozicionih poslanika", rekao je Drecun uz očekivanje da će biti i konstruktivna.