Читај ми!

Vučić kubanskom ministru: Srbija ne zaboravlja svoje prijatelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ministru spoljnih poslova Kube Brunu Eduardu Rodrigesu Parilji Orden srpske zastave prvog stepena. Vučić je zahvalio Havani na doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i naglasio da će Srbija ostati na pozicijama protivljenja sankcijama Kubi. Međunarodna zajednica ne može da dozvoli da se zaboravi tragedija koju je NATO 1999. godine vodio protiv Srbije, poručio je kubanski ministar.

Predsednik je šefa kubanske diplomatije odlikovao za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kube.

"Neizmerna mi je čast i posebno zadovoljstvo što danas u Beogradu odlikujem ministra spoljnih poslova Ordenom srpske zastave prvog stepena, prilikom njegove prve zvanične posete, imajući u vidu njegove naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kube", kazao je Vučić.

Istakao je da Srbija ne zaboravlja svoje prijatelje i podsetio da je nekadašnji predsednik Kube Fidel Kastro nosilac Ordena za zasluge na lenti.

"Zahvaljujem na ličnom doprinosu unapređenju sveukupnih odnosa u svim oblastima zajedničkog interesa. Uveren sam da će ova poseta doprineti očuvanju bilateralnih odnosa dve zemlje", kazao je on.

Preneo je da je pozvao predsednika Kube Migela Dijaza Kanela da poseti Srbiju, izražavajući zahvalnost na veličanstvenoj poseti koja je njemu organizovana u Havani 2017. godine.

Zahvalio je Kubi na doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ističući da je to odraz privrženosti Kube poštovanju principa međunarodnog prava.

Naglasio je da će Srbija ostati na pozicijama protivljenja sankcijama Kubi, i da ta zemlja uvek može da računa na našu podršku.

"Veliko hvala za prijateljstvo. Nikada neću zaboraviti svoj veoma sadržajan iskren i iscrpan razgovor koji sam imao sa Raul Kastrom prilikom moje posete Kubi", rekao je on.

Parilja: Priznanje za ceo kubanski narod

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Eduardo Rodriges Parilja poručio je da srpsko odlikovanje ne doživljava lično, već kao priznanje celom kubanskom narodu, poručujući da je Kuba uvek bila na strani Srbije.

Kubanski ministar je istakao da se 1999. godine, kako je naveo, desila "grozna epizoda" i da međunarodna zajednica ne može da dozvoli da se zaboravi tragedija koju je NATO 1999. godine vodio protiv Srbije.

"Veliki glas komandanta Fidela Kastra, je u tim teškim momentima bio uz vas, kao što je Kuba uvek bila na strani pravde", rekao je Parilja.

On je naglasio da Kuba, kroz istoriju, čvrsto posvećena miru, nezavisnosti, poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, pravdi, promovisanju dijaloga i saradnje na međunarodnom nivou i poštovanju međunarodnog prava.

"Nakon 120 godina diplomatskih odnosa Kube i Srbije, koji nikada nisu bili prekinuti, želimo da produbimo naše istorijske odnose, koje vezuje naša dva bratska naroda", poručio je Parilja. 

Vučić: Srbija na strani međunarodnog prava

Vučić je, odgovarajući na konstataciju da je šef kubanske diplomatije rekao da je Kuba uvek na strani pravde, i pitanje koliko su zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova na strani pravde, rekao da je za nas važno da imamo dobro razumevanje sa Havanom.

"Ministar Pariljo je jedan od najuglednijih i poštovanijih diplomata u karipskom i latinoameričkom savezu", podsetio je on.

Vučić je ukazao da je kubanski ministar, pošto je njihova flota aviona u teškom stanju, jer su uglavnom ruske letelice, koje su zaustavljene sankcijama, putovao iz Havane do Madrida, iz Madrida do Rima i Rima do Beograda samo da bi razgovarao sa srpskim vlastima.

"Oni su svakako na strani međunarodnog prava. Ali svako ima svoju pravdu i teško ćete je objektivizotvati u međunarodnim odnosima. Ono što možete objektivizovati jeste da li ste na strani Povelje UN, rezolucija koje su donosile UN. Kuba jeste podržavajući integritet Srbije, KiM kao deo Srbije, kao i Srbija koja je na strani međunarodnog prava u svim slučajevima međunarodnih sporenja, jer naša jedina politika može biti poštovanje UN i Povelje UN", istako je Vučić.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво