Читај ми!

Lajčak posle sastanka sa predstavnicima Srba: Ne radi se o pobednicima i gubitnicima, već o ljudima koji ovde žive

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je posle sastanka u severnom delu Kosovske Mitrovice da su on i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa predstavnicima Srpske liste razgovarali o svim važnim temama. Dobre opcije su one koje čuvaju mir i normalnu atmosferu na terenu, istakao je Lajčak. Razmotrili smo zabrinutost gradonačelnika, izjavio je Eskobar.

Miroslav Lajčak je sastanak koji su on i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar održali sa predstavnicima Srba na KiM ocenio kao veoma važan.

"Važno je za nas da se sastanemo sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, da oni čuju od nas šta je cilj naše misije i da mi čujemo iz prve ruke kakva je atmosfera, kakva su očekivanja. Kakva god odluka da se donosi, upravo Srbi koji žive tu, u centru su te odluke. Svaka loša odluka pogoršava njihov život, dobra odluka poboljšava", istakao je Lajčak.

Navodi da su razgovarali detaljno, o svim mogućnostima, gotovo dva sata.

"Idemo sad odavde za Beograd. Imamo sastanak sa predsednikom Vučićem, da vidimo da li smo uspeli i gde se nalazimo", rekao je Lajčak.

Upitan da li je istina da su tražili od Prištine da primenu odluke o tablicama i dokumentima odlože za tri meseca, rekao je da ima mnogo spekulacija i da ne želi da ulazi u to.

"Radimo sve da ne bude barikada"

Upitan da li će biti barikada, Lajčak je rekao da je veoma snažna poruka međunarodne zajednice da 31. avgusta ne možemo biti u istoj situaciji kao što smo bili 31. jula.

"Zato smo tražili i dobili to odlaganje i zato smo organizovali sastanak u Briselu. Zato smo tu danas, da se ljudi ne plaše za svoj život. Mi radimo sve da ne bude barikada i ne želimo da ih bude", napomenuo je Lajčak.

Ne želi, kaže, da govori o mogućim opcijama za rešenje krize i ističe da su dobre opcije one koje čuvaju mir i normalnu atmosferu na terenu.

"Ne radi se o pobednicima i gubitnicima, već o ljudima koji ovde žive", naglasio je izaslanik EU.

Što se tiče najave Aljbina Kurtija da će 1. septembra početi primena reciprociteta, rekao je da ne želi da komentariše pojedinačne izjave.

Na pitanje novinara za mogućnost da se Srbi povuku iz institucija, odgovorio je da ne želi da spekuliše i da je tu da se nađe rešenje i da se kriza izbegne.

"Vučić i Kurti ubrzo u Briselu"

Pretpostavlja da će se Vučić i Kurti ubrzo ponovo sresti u Briselu.

"Oni su se složili da treba da se vide jednom mesečno otprilike. Toliko je stvari o kojima treba da razgovaraju. To je bio dogovor", naveo je Lajčak.

Eskobar: Razmotrili smo zabrinutost gradonačelnika

Novinarima se posle sastanka obratio i Gabrijel Eskobar, koji je izrazio nadu da će nakon sastanaka koje će imati kasnije danas u Beogradu moći da saopšti više detalja.

"Želim samo da kažem da smo razmotrili zabrinutost gradonačelnika. Naša misija se nastavlja u Beogradu. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da damo saopštenje u Beogradu kasnije danas", rekao je Eskobar, navodi Kosovo onlajn.

Sastanak predstavnika Srba sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom održan je u Kosovskoj Mitrovici, povodom krize na Kosovu i Metohiji nastale nakon odluke Prištine o srpskim ličnim kartama i preregistraciji vozila, čija je primena najavljena za 1. septembar.

Sa američkim i evropskim zvaničnikom razgovarali su predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević.

Posle sastanka u Kosovskoj Mitrovici, Lajčak i Eskobar će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Odbornici opština severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok izjavili su juče u zajedničkoj deklaraciji da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću daju podršku da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.

Eskobar i Lajčak su se juče sastali u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Prema tvrdnjama anonimnog izvora, tražili su da se primena reciprociteta odloži za još tri meseca, preneo je Kljan Kosova.

U isto vreme, komandant Kfora general-major Ferenc Kajari obavestio je Aljbina Kurtija o angažovanju međunarodnih vojnika na severu Kosova i njihovim "dodatnom pripremama".

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво