Читај ми!

Gabrijel Eskobar u Prištini, razgovarao sa Vjosom Osmani

U Prištini boravi američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar koji se sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, a imaće sastanak i sa predsednicima opozicionih stranaka. Sutra mu se u poseti pridružuje i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U saopštenju kabineta Vjose Osmani, izdatom nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom, navodi se da su razgovarali o dijalogu i najnovijim dešavanjima na severu KiM.

Osmanijeva je rekla da su odluke Prištine u skladu sa Briselskim sporazmom i navela da su sve instuticije u Prištini u stalnoj komunikaciji sa stranim partnerima.

U tom saopštenju, reč kompromis se ne pominje.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak biće u Prištini sutra, kada će u društvu Eskobara razgovarati sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i predstavnicima opozicije.

U četvrtak Lajčak i Eskobar odlaze u Mitrovicu gde će se sastati sa predstavnicima Srba.

Uporedo sa njihovom šatl diplomatijom, u Zvečanu će sutra zasedati odbornici skupština četiri opštine na severu, a nakon najava da srpski predstavnici mogu da krenu u napuštanje kosovskih institucija ukoliko ne dođe do kompromisa.

Poseta Eskobara i Lajčaka nastavak je žive diplomatske aktivnosti kako bi se pronašlo održivo rešenje, prihvatljivo i za Prištinu i za Srbe na severu Kosova koji ne prihvataju mere vlade o izdavanju dokumenta koji bi zamenio srpsku ličnu kartu i preregistraciji vozila srpskih tablica na lokalne.

Sve oči, dakle, uprte su u posetu Eskobara i Lajčaka Prištini i Beogradu, u očekivanju efekata njihove diplomatije. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво