Читај ми!

Rakočević: Srbi sa KiM veruju samo Beogradu

Novinar i književnik sa Kosova i Metohije Živojin Rakočević izjavio je da kompromisno rešenje za Srbe sa KiM podrazumeva onaj trenutak u kome prestaju da im se oduzimaju prava. U emisiji "Magazin na Prvom" Prvog programa Radio Beograda, ukazao da su Srbi na Kosmetu getoizirano, izolovano i obespravljeno stanovništvo kome se oduzimaju ionako mininalna i sužena prava.

Rakočević je ocenio da, ukoliko pokrajinski Srbi napuste instuitucije, mora postojati jasan plan koji podrazumeva suštinsku autonomiju na KiM.

Napuštanje institucija mora biti temeljno i ozbiljno pripremeljeno, sa jasnom idejom koja ukazuje da se zna šta će se dogodoti posle tog čina.

Napominje da su sva prava, sporazumi i dogovori pogaženi, da kod Albanaca na Kosmetu važi kultura nepoštovanja sporazuma i da je sve usmereno ka tome da se Srbima sužava lični i kolektivni osećaj slobode.

Živojin Rakočević kaže da je njegov lični i osećaj ljudi sa kojima razovara da su "crvene granice" Srba sa Kosmeta pogažene, da je sve što je moglo da se preda već predato i da su crvene linije odavno preskočene.

Bilo je, kako je rekao, očekivanja da će, ako se integrišu sudstvo, policija, tabice... albanska administracija u Prištini imati blagonaklon odnos. Uprkos tome, nismo dobili nikakav pomak, nismo dobili ništa, naše kulturno blago i dalje je na meti i udaru, ono se svojata, naveo je Rakočević.

"Međunarodna zajednica je garantovala i obećavala da će svaki naš dokument biti jednako važan kao i kosovski, da će moći da se upoterbljava u svim situacijama, da ćemo moći da budemo korisnici svega toga i da nam se to neće uskraćivati," ističe Živojin Rakočević.

Dodaje da se desilo suprotno i da zbog toga pokrajinski Srbi nemaju nikakvo poverenje u crvene linije.

"Minimum poverenja u KFOR" 

Rakočević naglašava da kosovsko-metohijski Srbi istinsko i suštinsko poverenje imaju samo u Beograd koji ih je sačuvao.

"I to je jedino kontinuirano poverenje. Sve ostalo je prekinuto - i kada su međunarodna zajednica i kosovske vlasti u pitanju, jer mi ne možemo imati više povrenja posle više od 20 godina anarhičnog i života u kome je sve prekršeno", ističe Rakočević.

Ipak, konstatuje da postoji minimum poverenja u KFOR.  "Vlada mišljenje da KFOR, kao neutralna sila, makar vidljivošću i masivnošću prisustva, albansku većinu može odvratiti od cilja", navodi Rakočević.

Kaže da je misija KFOR-a od 1999. godine "štite Albance i to se nije primenilo, iako KFOR 20 godina gleda kontiunirano nasilje prema Srbima, Gorancima, Romima, Turcima, Bošnjacima, svima koji ne pripadaju albanskom etničkom korpusu".

"Ključne reči kojima bi se mogao determinisati ambijent u kome žive Srbi na Kosmetu, posebno južno od Ibra, su geto, nestabilnost, neizvesnost, nemogućnost donošenja odluka, nepostojanje sloboda", precizira Živojin Rakočević.

Na Severu KiM se takvo stanje, naveo je, može definisati kao geto naslonjen na centralnu Srbiju.

"Priština da ostavi Srbe da žive u getima"

Za Živojina Rakočevića ne može biti napretka u dijalogu ukoliko Priština pokušava da Srbima oduzme slobodu, te da tu ne treba gajiti nikave iluzije.

Jedino rešenje za Rakočevića je da Priština "ostavi Srbe da žive u getima i da slobodu razvijaju po demokratskim principima".

Kaže da je krivica Srba u tome što su predavali svoja prava, nadajući se da će im biti bolje i da će to druga strana razumeti kao demokratski ustupak budućem zajedničkom životu.

"Ne možemo biti deo albanskog sistema i njihove projekcije slobode, posebno ne po modelu UČK", napominje Živojin Rakočević.

Komentrašući najavu da će Priština 1. septembra početi da primenjuje odluku o registarskim tablicama i ličnim katrama, Rakočević objašnjava da igra na jeftinim simbolima može da se završi fatalno – ostalo je parče lima na automobilima i plastike u džepu.

Da bi smo govorili šta bi, i kakav bi kompromis, trebalo da se dogodi, moramo da znamo šta smo predali i šta nam je sve uzeto i nasilno oduzeto.

"Stoga je rešenje – ne dirajte našu slobodu, mi nećemo zadirati u vašu, ostavite nas da se razvijamo normalno i prema našim razumevanjima slobode, sopstvenim potencijalima i demokratskim principima", zaključio je Živojin Rakočević u emisiji Magazin na Prvom Prvog programa Radio Beograda.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво