Читај ми!

Smajlović: Situacija na KiM ozbiljna, hodamo po žici

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović kaže za RTS da veruje da je u narednih 10 dana moguće naći kompromisno rešenje sa Prištinom za tablice na automobilima, ali da sve zavisi od toga kakav je zaista stav Zapada. Poručuje da je nova faza pregovora, kako je mnogi nazivaju, samo maska za potpuno demontiranje Briselskog sporazuma. Ističe da hodamo po žici, kao i da strahuje šta bi moglo da se dogodi na severu KiM.

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da veruje da je u narednih 10 dana moguće naći kompromisno rešenje sa Prištinom za tablice na automobilima.

"Ovde sve zavisi od toga kakav je zaista stav Zapada i šta Zapad, kada kaže javno obe strane moraju da se uzdrže od provokacija, ustvari govori Kurtiju i ima li on podršku za neko nasilno rešavanje spora, za rušenje barikada, podršku da sa specijalcima spreči Srbe na KiM da pružaju miran otpor njegovim merama", navodi Smajlovićeva.

Ako je predsednik Vučić u pravu i Amerika ne želi sukob, onda je apsolutno moguća promena do 1. septembra, dodaje ona.

"Tim pre za sve to koliko se posrednici drže rezevisano i trude se da ne stanu ni na čiju stranu, ipak je procurilo dovoljno informacija o tome da je Srbija pristala praktično na svako kompromisno rešenje – i na reciprocitet, samo da očuva pravo Srba na Kosovu da se osećaju kao građani Republike Srbije po onom pravu koje imaju po Rezoluciji 1244", naglašava Smajlovićeva.

Ukazuje da se sada borimo za status Srba na Kosovu, da oni mogu da žive u svojim kućama, kao i da ne moraju da dobijaju dozvole da uđu u svoje kuće.

Govoreći o tome da li Kurti može da promeni svoj stav, Smajlovićeva kaže da čak i da promeni svoj stav on ovo može da predstavi kao svoju pobedu, jer je Beograd pristao na reciprocitet.

"Kada ste vi strana koja nema podršku posrednika, a ona suprotna strana u pregovorima je favorit ovih koji nadgledaju i tobože su neutralni posrednici, onda morate da pokažete da smo spremni na kompromis, da ste otvoreni za svako rešenje osim nasilnog progona", poručuje Smajlovićeva.

"Nova faza pregovora maska za potpuno demontiranje Briselskog sporazuma"

Kaže da su česta tumačenja da je ovo nova faza pregovora u kojima će Amerikanci da preuzmu sve.

"Ne bi bilo prvi put, mi smo to videli u ratu u Bosni, da Amerikanci kažu ovo evropsko rešenje ne valja. Nova faza pregovora je samo maska za potpuno demontiranje Briselskog sporazuma. Ja se ne slažem da se to naziva novom fazom pregovora, kada je sasvim jasno, i takvi nam glasovi dolaze i sa Kosova, da je cilj da se demontira Briselski sporazum", ističe Smajlovićeva.

Ukazala je da je zbog toga Aljbin Kurti spreman da ide u eskalaciju, jer bi njemu odgovoralo ono što mi jedino možemo da uradimo – da se povučemo iz svih institucija i da onda i mi prekršimo ono na šta smo pristali u Briselskom sporazumu.

"Mi ne možemo da imamo iluziju da će posrednici, američki i evropski, da ovde pogledaju šta je ispravno, pošteno i šta je stvarno dogovoreno i da kažu evo ko je u pravu. To se neće desiti, ali ipak ne mogu se tako radikalno kršiti sva pravila. Mislim da mi imamo proces, ovo je proces koji treba da vodi normalizaciji, ne može on da se vodi tako što će Kurti da kaže neću ovo, hoću da sve počne ispočetka", dodaje ona.

Ističe da on to radi jer je video taj trenutak i da smo mi pod pritiskom.

Ukazuje da je ovo za Kurtija najbolji trenutak da pokuša da poništi sve što je Beograd do sada uspeo i da sve vrati na početak.

"Moj je utisak iz onoga kako govori ambasador (Kristofer) Hil kada kaže Srbija je bila spremna, otišla je sa kompromisnim predlozima, to je ta prednost kada u Srbiji sedi najjači američki čovek u ovom delu sveta", navodi Smajlovićeva i dodaje da je to važno, jer njegova reč od svih američkih ambasadora u regionu ima nejveću težinu.

"Ako on govori i Vašingtonu ovo što govori nama u Beogradu – Srbija je pokazala spremnost na kompromis, Srbija je odnela nekoliko rešenja i ako je Kurti sva ta rešenja odbio ja ne mogu da zamislim da ni Amerikanci ni Evropljani, bez obzira na ukrajinski kontekst, mogu da daju za pravo Kurtiju, posebno u tim radikalnim zahtevima – neka nas priznaju, da utvrdimo koliko su nam dužni odštete za rat i dajte da ih osudimo", poručuje Smajlovićeva.

"Beograd u strahovito teškoj situaciji"

Ističe da je Beograd doveden u strahovito tešku situaciju ratom u Ukrajini.

"Kada čitate izveštaje u zapadnoj štampi niko ne spominje ni Briselski sporazum, ni rezoluciju, ni postojanje UN, već Srbi koriste isti argument oko Kosova koji Rusi koriste da napadnu Ukrajinu i kad se ta rečenica izgovori to vas ubija u očima javnosti", navodi Smajlovićeva.

Poručuje da Kurti to vidi i koristi.

Srbi sa Kosova i Metohije zatražili su podršku od predsednika Vučića koji im je obećao da neće biti pogroma i progona, a na pitanje da li strahuje da bi moglo nešto da se desi na severu KiM, Smajlovićeva kaže da veoma strahuje.

"Veoma strahujem da bi moglo nešto da se desi. Mi hodamo po žici, Srbija u ovoj situaciji hoda po žici i pokušava da održi neku ravnotežu", navodi Smajlovićeva i dodaje da misli da je ozbiljna situacija.

Smatra i da se Kurti stalno nada da bi nešto na terenu moglo da se desi, jer hoće da poništi sve što je dogovoreno i da promeni situaciju na terenu.

"Ja mislim da se ova vrsta obećanja Srbima na Kosovu mora dati, ali se žarko nadam da kada predsednik Vučić to kaže on već ima obećanje NATO-a i Kfora da se pogrom Srba ne može desiti", naglašava Smajlovićeva.

Na pitanje veruje li u zaštitu Srba od strane Kfora, Smajlovićeva kaže da ima utisak da može da se veruje.

"Imam utisak da kada predsednik Vučić ovako otvoreno govori neće se ovo desiti i mi ćemo da zaštitimo, mislim da i NATO i Kfor ako nam veruju, a važno je da nam veruju, mislim da je on u pravu kada pomisli da će i u Briselu i u Vašingtonu neko reći nemoj da otvaramo drugi front u Evropi i što bi rekao ambasador Hil nijedan rat nije počeo zbog registarsih tablica, pa da li sada treba da počne zbog jednog slova na tablicama", poručuje Smajlovićeva.

Ističe i prenošenja da je nova generacija Srba na KiM drugačija i da im je dozlogrdio ovaj status, kao i da je sada teže Beogradu da razgovara sa Srbima na KiM, jer su sve manje spremni da trpe poniženja.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво