Читај ми!

Vučić: Nemamo kud, sačuvaćemo narod od pogroma i progona, nadam se da ćemo naći kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se obratio javnosti povodom razgovora Beograda i Prištine održanih u četvrtak u Briselu, poručio je da je ključna poruka Srbima na KiM da, šta god bilo, izbegličke kolone neće postojati. Sačuvaćemo narod od progona i pogroma, naglasio je predsednik. Preneo je da su mu predstavnici Srba rekli da će, ukoliko se ne prekine sa progonom, u narednih mesec dana doći najpre do napuštanja prištinskih insititucija od strane srpskih političara, a zatim će do kraja septembra institucije napustiti i policajci i sudije i tužioci.

Aleksandar Vučić, koji se u Palati "Srbija" sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, obratio se javnosti povodom pregovora o KiM.

Rekao je da Priština ima dva cilja – ukidanje države Srbije na Kosovu i Metohiji i proterivanje Srba.

Ključna poruka Srbima na KiM je da, šta kod bilo, izbegličke kolone neće postojati, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da je delegacija Priština u Briselu ponudila da se razgovara o takozvanom generalnom sporazumu.

"Rekao sam da treba da idemo korak po korak, da gradimo poverenje da ljudi počnu da sarađuju, da biznismeni počnu da sarađuju, da se ne slažemo, ali da se ne iznenađujemo", naveo je Vučić.

Istakao je da su pojačane sve vrste obaveštajnih aktivnosti na severu KiM.

Preneo je da su mu predstavnici Srba rekli da će, ukoliko se ne prekine sa progonom, u narednih mesec dana doći najpre do napuštanja prištinskih insititucija od strane srpskih političara, a zatim će do kraja septembra institucije napustiti i policajci i sudije i tužioci. 

Vučić je u četvrtak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine, poručio da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

Za deset dana Priština će, prema najavama, primeniti odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, od čega je prvobitno odustala krajem jula.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je reagovao na najavu Prištine i ocenio da političkim strukturama u Prištini upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema.

Na podizanje tenzija reagovala je misija Kfor. Saopštila je da duž administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak pojačava prisustvo i patroliranje kako bi se, napominje, povećala svest o situaciji. Spremni su, kako su dodali, da intervenišu ako bude potrebno.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво