Читај ми!

Šapić: Gradski prevoz neće poskupeti u narednih godinu i po dana

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da gradski prevoz neće poskupeti u narednih godinu do godinu i po dana, jer, kako je rekao, nema smisla poskupljivati nešto što niko ne plaća.

Na današnjoj sednici Skupštine grada, Šapić je pokrenuo pitanje Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" kojim niko, kako je rekao, nije hteo da se bavi 30 godina, kao i da nema pojma šta će tamo zateći.

On je precizirao da svake godine Beograd izdvaja između 230 i 250 miliona evra za subvencionisanje gradskog prevoza, a da samo 15 odsto građana plaća karte.

"Ako tako ostane, možemo samo da zatvorimo vrata i odemo kući. Mora da se utvrdi odgovornost ljudi koji su vodili to preduzeće. Šta ćemo tamo zateći, da li ćemo podneti krivične prijave, da li će ući Uprava kriminalističke policije, videćemo. Ja sa tim nemam problema, jer sam otvorio ta pitanja, koje niko nije hteo da otvara 30 godina", rekao je Šapić u skupštini.

On je dodao i da mora da se donese odluka o zabrani isticanja reklama na autobusima GSP-a, navodeći da su autobusi šaroliki, a prihodi od toga "nikakvi", a da li će neko krivično odgovarati zbog toga, kaže, ne zna.

Šapić je naveo i da mu je potrebna podrška javnosti za promene u GSP-u.

"Red je da nam date priliku. Nismo do sada stigli da uradimo ni kadrovske promene. Sada ih radimo. Pokušavamo da završimo ovu kalendarsku gdodinu sa što manje štete", istakao je gradonačelnik.

Dodao je da je pogrešno što je pre 10 godina dato nekoj firmi da naplaćuje karte, da je to nelogično i da će pokušati da to raskine.

"Sad razgovaramo sa njima. Moja namera je da mi preuzmemo odgovornost i za to", kazao je Šapić i daodao taj ugovor jeste produžen prošle godine, ali da on sa tim nema ništa.

I u izjavi novinarima, Šapić je rekao da je imao punu podršku SNS za smenu direktora u gradskim preduzećima.

"Dok god sam potpredsednik stranke i dok god sam gradonačelnik, imam podršku", kazao je Šapić.

Ponovio je da nije prekršen Poslovnik kada je reč o izboru direktora javnih preduzeća u skraćenom postupku.

Na pitanje novinara da li su tačna pisanja u medijima da su gradske sekretarke Nataša Stanisavljević i Dragana Belojević podnele ostavke, Šapić je rekao da je Stanisavljević podnela ostavku i da će je zameniti Aleksandra Čamagić, a da je Belojević razrešena i da na njeno mesto dolazi Nikola Penić.

Dodao je i da je i da je razrešen funkcije i sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, te da će ga zameniti Peđa Lukić.

Imenovani v.d. direktori više javnih preduzeća i ustanova 

Odbornici Skupštine grada Beograda su, po skraćenom postupku, usvojili rešenja o imenovanju direktora i vršilaca dužnosti direktora u pojedinim gradskim preduzećima i ustanovama. 

Skupština grada Beograda je razrešila dužnosti direktorku Gradskog centra za socijalni rad Zoricu Pavlović, a na njeno mesto će, kao v.d. direktora, doći Silvia Alavanja.

Dosadašnji direktor JP "Putevi Beograda" Dragan Đorđević podneo je ostavku, a na njegovo mesto kao v.d. direktor izabran je Aleksandar Milentijević.

Takođe, i Strahinja Danilović je podneo ostavku na funkciju dirketora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", a za v.d. direktora imenovan je Radomir Vujadin.

Ivan Tejić razrešen je dužnosti direktora JKP "Beograd put", a na mesto v.d. direktora imenovan je Vuk Janković.

Dosadašnja direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković, smenjena je, a na njeno mesto kao v.d. direktora dolazi Milan Vranić.

Direktor JKP "Infostan tehnologije" Goran Dimitrijević je podneo ostavku, a kao v.d. direktor zameniće ga Aleksandar Kemiveš, dok je Zoran Šarac kao v.d. direktor voditi "GSP Beograd", umesto dosadašnjeg direktora Radiše Momčilovića, koji je razrešen dužnosti.

Ostavku je podneo i direktor "Gradskog stambenog" Petar Andrijašević, i zameniće ga kao v.d. direktor Aleksandar Jakšić, a preduzeće "Beogradski metro i voz", kao v.d. direktora vodiće Andreja Mladenović, umesto Stanka Kantara, koji je podneo ostavku.

Dužnosti je razrešena i dosadašnja direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov, a na njeno mesto je kao v.d. direktora postavljen Nikola Mijatović.

Takođe, sa funkcije v.d. direktora Apotekarske ustanove Beograd razrešena je Jasminka Bjeletić, kao i Tanja Santrač sa funkcije direktora Centra dečjih letovališta i oporavilišta, koju će zameniti Ivan Jegorović, kao v.d. direktora.

Odbornici su prihvatiili ostavke Aleksandre Čamagić i Marije Leković na mesta u Gradskom veću i na njihovo mesto, na predlog gradonačelnika Aleksandra Šapića, imenovali Jovana Jokića i Svetozara Andrića, takođe sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Odbornici nekoliko opozicionih grupa, uoči početka današnje sednice, izrazile su nezadovoljstvo što se o smenama i postavljenjima u gradskim preduzećima i ustanovama odlučuje po skraćenom postupku.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво