Читај ми!

Vučić sa Eskobarom: Srbija pouzdana i odgovorna strana u dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Dijalog sledi, dve nedelje nakon tenzija na KiM, zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, koja je, na intervenciju SAD i EU, odložena za 1. septembar.

Posle sastanka sa izaslanikom Eskobarom predsednik Srbije je na Instagramu napisao da su imali izuzetno otvoren razgovor, i istakao "da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona".

"Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana", napisao je Aleksandar Vučić. 

Eskobar: Dijalog u rukama EU, Beograd i Priština moraju da pronađu prihvatljivo rešenje

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine treba tražiti obostrano prihvatljiva rešenja, a Zajednicu srpskih opština "formirati po ustavu Kosova" i po primerima evropske prakse.

"Pitanje Zajednice je važno. To je dosledno opredeljenje, mislimo da treba da se sprovodi u okviru zakona i Ustava Kosova. Ali ne znači da to treba da bude štetno po građane Srbe. Unutar EU ima mnogo primera koji se mogu iskoristiti da se pronađe stabilno i produktivno rešenje za sve", rekao je Eskobar u Briselu a prenose mediji u Prištini.

Podsetio je da je dijalog u rukama Evropske unije i da Beograd i Priština moraju da pronađu prihvatljivo rešenje kako bi se postigla dugoročna stabilnost.

"To treba da ostane u rukama Evrope. Budućnost obe ove zemlje je u Evropi, tako da Evropa preuzima vođstvo, ali ima punu podršku američke administracije. Moramo tražiti rešenja koja su prihvatljiva za obe zemlje, koja vode ka normalizaciji i dugoročnoj stabilnosti", rekao je Eskobar u Briselu.

Beograd i predsednik Srbije čvrsti su u stavu da potpisano mora da se poštuje i da je ZSO predviđena Briselskim sporazumom.

Predsednik Vučić razgovarao je u Briselu i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Takođe, ranije je razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka poručio da je uloga NATO i KFOR na KiM važna za Srbiju, a od presudnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

U četvrtak sledi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, a predsednik Srbije prvo će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nakon toga bi, kako je planirano, predviđen i zajednički sastanak.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво