Читај ми!

Brnabić: Tužno i licemerno što EU ne vidi sopstvenu krivicu

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je reagujući na sapštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojoj se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, ocenila da je tužno to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je saopštenje EEAS-a kao "potpuno promašeno".

"Da je EU uradila svoj deo posla - osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem", poručila je Brnabić na Tviteru.

Ona je primetila da bi neko gledajući ovu izjavu EEAS-a, mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust i da "mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala".

"Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom", ukazala je Brnabić.

Ona je istakla da je nasuprot tome, moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.

"Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština - okosnicu Briselskog sporazuma", navela je Brnabić.

"Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo", zaključila je premijerka u objavi na Tviteru na srpskom i na engleskom jeziku.

Petar Petković: Potpuno promašeno saopštenje 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da se nikada nije dovodilo u pitanje opredeljenje Beograda za dijalog i rešavanje problema na KiM političkim i miroljubivim sredstvima, te da je zato današnje saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije na "obe strane".

Činjenica da Aljbin Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne, rekao je Petković.

Naveo je da, kao što "obe strane" nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i Kurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština.

Ranije danas EEAS je upozorila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno", poručili su u saopštenju.

Na saopštenje EU reagovao je i ministar Aleksandar Vulin. "Onaj ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran je ako Kurti ispuni svoje pretnje", rekao je Vulin.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво