Читај ми!

Petković sa Hilom: Beograd opredeljen da sve probleme na KiM rešava u okviru dijaloga u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upoznao je ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine i ujedno izrazio zabrinutost zbog sve "češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz tog grada", navodi se na sajtu Kancelarije za KiM.

Petar Petković je na sastanku istakao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu, jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i preko potrebnog mira.

S druge strane, kako je naglasio, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini.

Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima, upozorio je Petković.

Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima, ponovio je Petković.

Prema njegovim rečima, svakodnevno se svedoči pokušajima Prištine da potpuno ukine i obesmisli dijalog i sruši svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili, i uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog.

Direktor Kancelarije je sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike.

U tom kontekstu, Petković je još jednom podvukao da naša strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorenim rokovima, ali da su, nažalost, poslednje akcije Prištine ostvareni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

Ukazao je i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan.

"Uprkos militantnim nastojanjima Prištine, Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa, pri čemu ceni doprinos SAD procesu dijaloga", poručio je Petković.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво