Читај ми!

Brnabićeva sa Čen Bo: Srbija podržava politiku jedne Kine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorkom Kine Čen Bo o nastavku razvoja izvanrednih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu, saopšteno je iz Vlade.

Ana Brnabić je poseban akcenat tokom susreta sa Čen Bo stavila na rast ekonomske saradnje i podvukla da je obim robne razmene 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

"Za samo pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. Rast je zabeležen i kada je reč o izvozu (više od 76 odsto), kao i uvozu (oko 32 odsto)", navodi se u saopštenju.

Kina je, kako se dodaje, u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Premijerka je istakla da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019, triplirao.

Od pet najvećih srpskih izvoznika u svet u prošloj godini, čak tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra, predočila je Brnabićeva.

Posebno zadovoljstvo predsednica Vlade Srbije je izrazila povodom obnavljanja direktne avio linije Beograd - Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnnih linija Er Srbije od kraja oktobra.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, premijerka Brnabić je sagovornici još jednom prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom Narodne Republike Kine. Taj stav se neće menjati, podvukla je Brnabićeva.

Čen Bo: Srbija može da računa na kontinuranu podršku Kine

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Ona je dodala da Srbija, sa druge strane, i dalje može da računa na kontinuranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i razvoj i unapređenje saradnje na drugim poljima poput zelene agende, energetike, biotehnologija i razvoja novih tehnologija.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво