Читај ми!

Klačar: Očekujem da se energija sa protesta prenese u parlament, biće mučnih polemika

Sa konstitutivnom sednicom, koja je zakazana za 1. avgust, posle verifikacije poslaničkih mandata – počinje odbrojavanje od maksimalno 90 dana za formiranje Vlade. Prema najavama, očekuje se da će kabinet u Nemanjinoj biti formiran do polovine avgusta. Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da parlament nije Akademija nauka i umetnosti, te očekuje da će u novom sazivu biti veoma mučnih diskusija i polemika.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da veruje da predsednik Skupštine, potpredsednici, radna tela i članovi međunarodnih delegacije neće biti izabrani u ponedeljak već nešto kasnije, kada se dogovori koalicioni aranžman i on obuhvati izbor čelnih funkcija.

O saradnji SNS-a i SPS-a i porukama potpredsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića, koji je rekao da skupštinska većina ne mora da bude podudarna politički za izbor Vlade, Bojan Klačar kaže da to vidi kao nastavak pregovora i utvrđivanje političkih pozicija uoči formiranja Vlade.

"Meni se čini da je i dalje saradnja između SNS-a i SPS-a izvesna, ali da se ona neće obznaniti dok se svi detalji ne dogovore i sve ovo za sada na neki način jeste kreiranje jedne vrste tenzija, određene atmosfere, ne bih čitao te poruke kao najavu raskida koalicije ili najavu nekog potpuno drugačijeg aranžmana", ističe Klačar.

Podseća da je sedam lista prešlo cenzus na izborima, a da će u parlamentu biti tridesetak različitih političkih organizacija.

"To je ta takozvana indirektna parlamentarizacija, čemu mi svedočimo već jedan duži niz godina, čak u jednom sazivu Narodne skupštine je bilo više od 40 različitih političkih stranaka i političkih organizacija", rekao je Klačar. 

Dodaje i da u parlamentu očekuje i "mučne polemike".

"Ja očekujem da će se najveći deo one energije koje je bilo puno na ulicama, na protestima, zapravo preneti u parlament. Parlament svakako nije Akademija nauka i umetnosti, tu će sigurno biti i veoma mučnih i diskusija i polemika, to samo po sebi nužno ne mora da bude loše", smatra Klačar.

Optimista je, kako kaže, da će se iz parlamenta izbaciti bilo kakav oblik mržnje i da će sve ostati u krugu jakih diskusija i žestokih kritika.

Izvršni direktor Cesida očekuje da će Srbija dobiti Vladu do kraja avgusta i podseća da je i sam predsednik Vučić govorio da se za formiranje Vlada neće ići do krajnjih rokova, odnosno da se neće čekati 90 dana od formiranja parlamenta.

Bez opozicije u Vladi 

Govoreći o mogućnosti da u Vladu uđu i predstavnici opozicionih stranaka, kaže da takvu vrstu saradnje ne očekuje.

"Jedino što se može desiti jeste scenario da pojedini poslanici nezadovoljni svojim statusom u svojoj stranci ili svojoj poslaničkoj grupi nastupaju samostalno i da kao samostalni poslanici daju podršku vladajućoj većini. Ali ne očekujem da će se napraviti neka vrsta koalicionog aranžmana u kojem bi čitava politička organizacija ili stranka napravila dogovor sa Srpskom naprednom strankom. Nisam siguran ni da SNS-u takva vrsta saradnje u ovom momentu treba niti da im odgovara", objašnjava Klačar.

Ističe da će ova vlada prvi put imati drugačije izazove u odnosu na prethodne vlade. Smatra da će prioriteti biti ekonomija, odnosno zadržavanje ekonomskog rasta, obuzdavanje inflacije, nabavke energenata i spoljna politika – prevashodno evropske integracije i pozicija Srbije u međunarodnim odnosima.

"Sve to nalaže da će ova vlada morati da uvaži te okolnosti, da ponudi verovatno i druga imena u odnosu na neka koja su se pominjala ili koja su bila u prethodnim vladama i da će Vlada morati da deluje veoma brzo, efikasno, da vodi računa o svakom detalju", ocenjuje Klačar.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво