Читај ми!

Odalović: Realno da konstitutivna sednica Skupštine bude sledeće nedelje

Realno je da konstitutivna sednica novog saziva parlamenta bude održana sledeće nedelje, rekao je za RTS dosadašnji generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović. Objasnio je da će se time stvoriti osnova za izbor Vlade za šta parlament ima rok od 90 dana i da je, kako je rekao, prema najavama predsednika i prema konsultacijama koje su već obavljene, skoro izvesno da se prepoznaje većina i da je samo preostalo pitanje mandatara.

Dosadašnji generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović rekao je da je realno da konstitutivna sednica novog saziva parlamenta bude sledeće nedelje i da je zbog posete premijera Španije Pedra Sančeza Beogradu važno da se odredi datum konstituisanja.

"Mi smo u dobroj meri sve završili. Skupština je spremna da dočeka nove poslanike. Ja verujem da ponedeljak i možda utorak budu dani u kojima će se prva faza zaokružiti", naveo je Odalović i napomenuo da će tom sednicom započeti mandat novog saziva.

Ocenio je da će se time stvoriti osnova za drugu fazu – formiranje Vlade.

"Da jednostavno institucije u Republici Srbiji, i parlament i Vlada, pređu iz jednog, uslovno tehničkog mandata, u redovan, jer pred nama je jesen, pred nama je mnogo izazova, mnoge teške odluke će morati da se donose i odgovori i izazovi su tu, evidentni, tako da se nadam da ćemo završiti konstituisanje što pre i stvoriti uslove da institucije preuzmu punu odgovornost", istakao je Odalović.

Napomenuo je da od trenutka konstituisanja Narodne skupštine počinje da teče novi rok od 90 dana za formiranje Vlade.

"Ali prema najavama predsednika i prema konsultacijama koje su već obavljene, skoro da je izvesno da se prepoznaje većina i samo je pitanje mandatara, odnosno kome će se poveriti ta misija da bude neko ko će formirati vladu i izaći pred poslanike i da to završimo", rekao je Odalović.

Objasnio je da će konstitutivnom sednicom predsedavati najstariji poslanik, a da mu pomažu četiri najmlađa poslanika sve dok se ne izabere novi predsednik Narodne skupštine. Istakao je da je najstariji poslanik Vladeta Janković.

Odalović je naveo i da je moguće da nakon konstituisanja parlamenta i izbora predsednika Narodne skupštine pauza potraje i nekoliko dana, kako bi se izabrali članovi skupštinskih odbora i ostalih tela u parlamentu.

"Mislim da bi najbolje bilo da se zatvori taj proces prvi sa izborom predsednika i generalnog sekretara da bi moglo da se stvori rukovodstvo Skupštine koje može da sve aktivnosti dalje koordinira i vodi", istakao je Odalović.

Odalović, koji je i predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, rekao je da je pitanje nestalih humanitarno pitanje, da radna grupa funkcioniše već 16 godina, a da je Aljbin Kurti svojim zahtevima blokirao rad radne grupe koja je, kako je istakao, već rešila preko 1.800 slučajeva nestalih lica. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво