Читај ми!

Lajčak: O ZSO na narednim sastancima u procesu dijaloga

Visoki predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da dokument o formiranju Zajednice srpskih opština nije na stolu, najavljujući da će se o tom pitanju razgovarati na sledećim sastancima u sklopu dijaloga u Briselu.

Završavajući posetu Prištini Lajčak je rekao da je na temu ZSO imao diskusiju sa prvim potpredsednikom Bisljimijem i premijerom Kurtijem, i da očekuje da će to pitanje sigirno biti pomenuto na sledećem sastanku dvojice lidera.

"ZSO je obaveza koju je Kosovo preuzelo, uključujući i ratifikaciju u parlamantu i moram da napomenem da princip međnarodnog prava nalaže da ono što je dogovoreno mora da bude i implementirano. To je dogovoreno između strana u dijalogu. Naš stav je da je na stranama da implementiraju ono što je dogovoreno. To pitanje je za Srbiju jedno od najznačajnijih. Ne možemo da pobegnemo od ovog pitanja, ono nije tu da bi se udovoljilo EU već da bi se nastavilo sa dijalogom", kazo je Lajčak u Prištini.

Lajčak je pred odlazak na sever Kosova i Metohije a potom i Beograd, objasnio da pitanje registarskih tablica nije više na agendi dijaloga, i da će vlada u Prištini vrlo brzo da saopšti svoj stav o tom pitanju.

Nije otkrio koji je plan vlade o tablicama, ali je dodao da to pitanje uvek može da se vrati u okvire pregovaračkog procesa, pošto dve strane nisu uspele da pronađu dogovor.

Rekao je da radi na susretu na visokom nivou predsednika Alaksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija u Briselu, i da želi da njihov naredni susret bude produktivan.

"Bili smo domaćini dva sastanka na političkom nivou, lideri nisu bili preterano konstruktivni. Želim dogovore Kurtija i Vučića, da naredni satanak donese rezultat", kazo je Lajčak.

Očekuje da naredna runda dijaloga bude u julu mesecu, a da se tokom leta sastanu i lideri na najvišem nivou.

"Za mene bi vitalno bilo da to bude tokom leta u Briselu, ali videćemo. Ima dosta dokumenata o kojima diskutujemo", dodao je Lajčak, pohvalivši nedavno postignut dogovor o implementaciji sporazuma o energetici.

Ocenio je da je rasvetljavanje sudbine nestalih osoba osteljiva tema i da rade da politički podrže dijalog na tu temu.

Miroslav Lajčak će večeras u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво