Читај ми!

Vidovdanska svečanost u Predsedništvu, uručena odlikovanja zaslužnim građanima

U Palati "Srbija" održana je svečanost povodom dodele Vidovdanskih odlikovanja i stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu. Za istaknute zasluge orden su dobili akademici, reditelji, glumci, sportski treneri i drugi. Među odlikovanima i bivši japanski premijer Šinzo Abe.

Svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića održan je u Palati "Srbija".

Po protokolu, predsednik je na svečanost došao sa suprugom Tamarom Vučić.

Posle intoniranja himne i govora predsednika, dodeljeno je ordenje pojedincima i institucijama za istaknute zasluge.

Na stolu su bila 32 ordena, među kojima i orden Republike Srbije na lenti. Taj orden je dobio japanski premijer Šinzo Abe, zbog, kako se navodi, očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje.

Tu su i Karađorđeva zvezda prvog, drugog i trećeg stepena, zatim medalja za zasluge i za hrabrost.

Među odlikovanima su i akademik Vasilije Krestić, zatim sportisti kao što su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, glumac Miloš Biković, britanski glumac Rejf Fajns, operski pevač Andrea Bočeli, zatim fado pevačica Mariza, ali i dvojica vatrogasaca koji su spasili trogodišnje dete iz šahta punog vode.

Vidovdanska odlikovanja se dodeljuju za izuzetne zasluge i dela od velikog značaja. Ustanovljena su još 2009. godine donošenjem zakona o odlikovanjima Republike Srbije.

Aleksandar Vučić je 31. maja, na svečanoj sednici u Skupštini, položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države.

Vučiću je ovo drugi predsednički mandat.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво