Читај ми!

Bilčik: Srbija će narednih nedelja i meseci biti suočena sa važnim odlukama

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će Srbija narednih nedelja i meseci biti suočena sa važnim i strateškim odlukama i da će se to odraziti, kako je rekao, na to koju ulogu treba da zauzme novi parlament u pogledu članstva u EU.

Evropski parlament će, kako je dodao, biti "na čelu tih napora", između ostalog i kroz međupartijski dijalog i građanske skupštine na kojima počinju da rade u Srbiji.

Dodao je da mu je žao što još nema ishoda parlamentarnih izbora, ali je naglasio da veruje da će parlament u Beogradu biti odlučan ako želi da napreduje na polju EU integracija.

"Moraće da imaju većinu za zakonodavne promene", rekao je Bilčik i naglasio da veruje da će do jeseni, kada će doći u Beograd, parlament i vlada biti funkcionalni.

"To što još ne znamo ko će formirati vladu je zdravo za svako demokratsko društvo", ocenio je Bilčik i dodao da opozicija mora da ima važnu ulogu, prostor i vreme da jasno kaže šta želi.

Bilčik je na otvaranju dvodnevnog skupa "Demokratija minimalni konsenzus" u organizaciji Crte, čija se glavna tema odnosi na tri najvažnija stuba demokratije – parlament, izbore i medije, između ostalog ocenio i da je otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom "veliki korak" i naglasio da je posle samita lidera EU u Briselu postalo potpuno jasno da je širenje EU ključna tema.

"Zaista razmatramo širenje i sa drugim državama, ali je važno da znamo koji parlamenti su spremni da donose ključne odluke, ali će morati da se dese i brojne promene u okviru sudstva i drugih aspekata kao i pravnih tekovina EU, kako bi se članstvo ostvarilo u narednih nekoliko godina", rekao je Bilčik.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво