Читај ми!

Šalenberg: Ključni pokretač je EU i niko drugi

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je u Beogradu da je ključni pokretač za stabilnost i saradnju Evropska unija i niko drugi. Šalenberg je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, ukazao da dve zemlje imaju dugogodišnju vrlo blisko prijateljstvo, da ih povezuje kulturni i ljudski most. Ministar Selaković je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je osudila aktivnosti Rusije prema Ukrajini, ali da kada je reč o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji donosi odluke samostalno, na osnovu nacionalnog interesa i interesa građana.

Šalenberg je rekao da je Austrija među prva tri najveća strana investitora u Srbiji, i da i dalje postoji interesovanje austrijskih kompanija da povećaju investicije.

Austrijski ministar je naglasio da je potez Rusije izazvao veliki šok, koji se oseća svuda, pa i ovde.

"Rusija je svojim potezima prešla i izvan same Ukrajine i mogla bi destabilizovati druge prostore. Mislim da je od suštinskog i geostrateškog značaja EU da sada jasno kažemo da očekujemo da ovaj region Zapadnog Balkana postane van svake sumnje deo EU, da se ovde sprovede evropski način života. To je ujedno zaštita od destabilizacije", poručio je Šalenberg.

Govoreći o austrijskom non pejperu, rekao je da je od obećanja u Solunu prošlo 19 godina, što je predugo.

"Naš predlog je da se prema državama regiona korak po korak iz jedne oblasti u drugu, bilo da je energija, saobraćaj ili nešto drugo, odnosimo kao prema punopravnim članicama. Evropska perspektiva nije jednosmerna ulica. Nalazimo se pred korenitim potresom našeg sistema bezbednosti u Evropi. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane", podvukao je Šalenberg.

Evropska perpektiva nije jednosmerna ulica  

Šalenberg je kazao da je Austrija sa ohrabrenjen videla jasan stav svih zemalja regiona na sednici UN u osudi agresije Rusije i dodao da tako treba da nastave.

"Srbija kao najveća zemlja u regionu deli i značajnu odgovornost", podvukao je šef austrijske diplomatije.

Šalenberg je rekao da su regionalna saradnja i stabilnost bitni, da je važno da postoji regionalno tržište, i izrazio je, s tim u vezi zahvalnost Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu što će nastaviti Berlinski proces, jer je, kaže, bio inkubator u kojem su nastajale ideje saradnje.

"Ako govorimo o regionalnoj stabilnosti veoma važna je postepena normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Raduje me što je predsednik Aleksandar Vučić u petak izjavio da će pokušati sve da dođe do pomaka. Dijalog su iglene uši kroz koje se posmatra region, i zato je važan", rekao je on.

Šalenberg je apelovao da se uprkos svih poteškoća napreduje.

Ukazao je da dolazi iz srednje Evrope koja je puna istorije, i koja je pravila više problema, ali i naglasio da treba pogledati gde je sada taj deo kontinenta.

"Isti model uspeha može da funkcioniše i ovde. Ključni pokretač je bila EU i niko drugi", uveren je šef austrijske diplomatije.

Na pitanje o Kosovu i Metohiji, te da li Austrija teži normalizciji ili sveobuhvatnom sporazumu koji će voditi međusobnom priznanju, Šalenberg je rekao da normalizacija nije stav Austrije, već Evropske unije.

"Treba da se nastavi proces normalizacije, dijalog Beograda i Prištine. Korak po korak ka normalizaciji, jer je to u interesu stabilnosti u regionu", rekao je Šalenberg.

Srbija ne može protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni intergritet

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da je osudila aktivnosti Rusije prema Ukrajini, ali da kada je reč o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji donosi odluke samostalno, na osnovu nacionalnog interesa i interesa građana, kao i da se ne može očekivati da bude protiv nekoga ko poštuje njen teritorijalni integritet.

Odgovarajući na pitanje austrijskog novinara zašto se Srbija ne uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji, kazao da je naša zemlja bila deo države koja je dugi niz godina bila pod sankcijama koje, kako kaže, nikome ništa dobro nisu donele.

Ističe da je Srbija od prvog dana ukrajinske krize zauzela jasan stav i da je osudila aktivnosti Ruske Federacije prema Ukrajini i rekla da čvrsto stoji pri poštovanju osnovnog principa međunarodnog prava i odnosa, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih međunarodnio priznatih država članica UN.

"Nemojte očekivati da Srbija deluje protiv onoga ko poštuje njen teritorijalni integritet, ko je u sistemu UN brana napadima na taj teritorijalni integritet i suverenitet", istakao je šef srpske diplomatije.

Podseća da Srbija jasno pokazuje svoj stav i glasanjem u međunarodnim organizacijama, ponašanjem prema ukrajinskim izbeglicama, slanju humanitarne pomoći.

Dodaje da se u donošenju odluka o budućnosti Srbije, državno rukovodstvo vodi nacionalnim interesima Srbije i njenih građana i ponavlja da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, BiH, ali i sopstveni.

Šef srpske diplomatije kaže i da Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom i da to ne krije, ali i da je jasno rekla šta misli o aktivnostima Ruske Federacije, odnosno da ih je osudila.

Podsećajući da građani Srbije vrlo dobro znaju šta znači biti pod sankcijama, Selaković je zatraži da niko ne traži da to radimo drugome znajući koliko i na koga loše utiče.

"A da pritom moramo da budemo snabdeveni naftom, da i ovde ljudi moraju da se greju zimi, da fabrike moraju da rade, automobili da se voze, a da pritom nismo u prilici da računamo na pomoć koju će države članice dobijati iz Brisela, već da moramo da se oslonimo na naše sopstvene mogućnosti i resurse", istakao je Selaković.

Što se tiče evropskog puta, Selaković kaže da za Srbiju drugi put ili alternativa tom putu ne postoji.

Šalenberg smatra da "zemljotres" koji doživljavamo neće proći tako brzo, za par nedelja ili meseci, jer su ovo tektonski potresi.

"Austrija ima veliki stepen zavisnosti što se tiče izvora energije, razvijali smo dobre odnose sa Moskvom. Ali, upravo zemlje, poput Austrije i Srbije, koje nisu deo vojnog saveza, moraju da znaju da je distanca vrlo komplikovana u trenutku kada je ugroženo međunarodno pravo i kada je potrebna sigurnost", rekao je Šalenberg.

Dodao je da poštuje drugačije mišljenje, ali i napomenuo da razvoj srednje Evrope pokazuje put koji je pređen, da je moguće prevaziđi istorijske probleme, pa je uveren da se to može desiti i u ovom regionu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво