Читај ми!

Donacija Kancelarije za KiM višečlanoj srpskoj porodici u Orahovcu

Višečlanoj porodivi Šarić u Orahovcu Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezebedila je opremu za pokretanje proizvodnje vina, a direktor Kancelarije Petar Paetković, obilazeći danas tu porodicu, rekao je da vode računa i o drugima na prostoru Metohije.

Ljubiša Šarić, rekao je da će oprema koju su dobili pomoći njegovoj porodici da poveća kapacitet proizvodnje vina.

"Oprema koju smo dobli pomoći će nam da povećamo proizodnju vina i da budemo sigurni u svoju egzistenciju. Sa opremom koju mi je uručila Kancelarija za KiM moći ćemo da proizvodimo više od 15.000 litara vina godišnje", uveren je Šarić iz Orahovca.

Petković je kazao da u Kancelariji vode računa da pomažu ljude i u poljoprivredi, poljoprivrednom mehanizacijom, socijalnim primanjima, platama, da srpski narod opstane.

"Nije lako ovde ostati i opstati ali trudićemo se zajedno sa našom crkovom da učinimo koliko je to moguće bolji život za porodicu Šarić i ostale porodice koje žive u Velikoj Hoči i Orahovcu", poručio je Petković.

Petković je u bio u poseti Orahovcu I Velikoj Hoči, u nameri da vidi šta je to što Srbija može da učini da pomogne opstanak srpskog naroda u toj sredini, u kojoj živi oko 800 Srba.

U Velikoj Hoči obišao je višečlane, socijalno ugrožene porodice Gogić I Mihajlović. Obišao je objekat Dečanske vinice i izgradnji u koji Kancelarija ulaže devet miliona dinara.

Razgovarao je i sa srpskim povratnicima u selu Novake kod Prizrena.

Meštani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu

U razgovorima sa novinarima osvrnuo se i na zahtev nekoliko povratničkih porodica u selu Osojane da se njihovim članovima obezbedi posao i egzistencija.

Oni su danas blokirali zgradu Privremenog organa opštine Istok i najavili da će blokadu nastaviti sve dok im se ne pomogne, jer nemaju kako kažu, drugog načina da izraze nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da se zaposle.

"Blokirali smo opštinu, tražimo radna mesta koja nam obećavaju već sedam, osam meseci, ali niko ništa ne preduzima povodom toga. Trenutno su ovde tri porodice, ali ima još porodica koje će nam se pridružiti. Više ne pristajemo na obećanja", rekla je Mirjana Đurić iz Osojana a prenosi radio Goraždevac.

Petković je reagujući na zahteve iz Osojana rekao da se trude da pomognu koliko mogu i da će lično dati sve od sebe da pomogne, dodajući da problemi nisu od danas i juče, već 30 i 40 godina.

"Znate kada se sada otvaraju nova radna mesta, kada ima mnogo stanova koje delimo, kuća koje izgrađujemo, samim tim se i narod budi i želi i više posla i mnogo toga što je sasvim normalno i prirodno, jer treba da prehrani svoju porodicu, da odgaja svoju decu. Mi sve to razumemo i sa svima ćemo da razgovaramo. Tako je i kada je reč o Osojanu i kada je reč o svim našim mestima u Metohiji gde je inače najteže", objasnio je Petković.

Dodao je da zato pokušavaju u Briselu da razgovaraju sa albanskom stranom, da bi izgradili trajni mir.

"Ja dođem i odem za Beograd a ljudi ostaju i opstaju ovde, i zato je važna svaka naša izgovorena reč i sve ono što učinimo, vodimo računa i znamo da sve to ima direktno posledice na naše ljude koji ovde opstaju i žive i zato moramo da se borimo za mir i da gradimo poverenje. Jer istorijsko pomirenje koje bi došlo između srpskog i albanskog naroda bi obezbedilo mir i stabilnost na celom prostoru jugozapadnog Balkana. Naročito sada u ovim teškim vremenima", podvukao je Petković.

Sutra, drugog dana posete, Petković će, zajedno sa vladikom Teodosijem, u Prizrenu prisustvovati obeležavanju Slave Prizrenske Bogoslovije, Sveti Kirilo i Metodije, koje će započeti liturgijom u crkvi Svetog Đorđa.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво