Читај ми!

Drecun: Priština ohrabrena razgovorom sa Nemačkom i SAD, Beogradu sužen manevarski prostor

Predsedik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun kaže za RTS da dijalog nazaduje i da će Priština, koja je ohrabrena razgovorom sa nemačkim kancelarom i američkom delegacijom, ići na blokadu dijaloga sa ciljem da se ne postigne nikakav dogovor.

Milovan Drecun je u Dnevniku RTS-a govorio o dijalogu Beograda i Prištine, mogućnostima da dve strane postignu dogovor, kao i o zahtevu prištinskih vlasti za članstvo u Savetu Evrope.

"Dijalog nazaduje, jer ako imate vodeće zapadne zemlje koje Prištinu podržavaju u stavu da dijalog treba preusmeriti sa rešavanja pitanja koja su bila na dnevnom redu na takozvano uzajamno priznanje, onda to ne može da dovede do postizanja dogovora", ocenjuje Drecun.

Ne očekuje da će danas biti postignut dogovor o ključnim pitanjima, osim ako se ne bi "desilo čudo, pa da neko iz Vašingtona ili Berlina kaže prištinskoj delegaciji – ipak postignete neki kompromis sa Beogradom".

Kada je reč o pitanju nestalih, navodi da tu jeste došlo do približavanja u smislu da je evropski predstavnik predložio sporazum koji je za Beograd prihvatljiv, i koji podrazumeva otvaranje arhiva na obe strane.

"Međutim, kada smo blizu dogovora o nestalima, Priština izlazi sa jednom novom formulacijom, koja potpuno sprečava mogućnost postizanja dogovora. Oni kažu prinudno nestali. Za prinudno nestale odgovornost snose isključivo države. Tada kada su ljudi nestajali, kada ih je kidnapovala teroristička OVK, nije postojala lažna država Kosovo, što znači da bi Srbija bila odgovorna za zločine koje je počinila OVK", objasnio je Drecun.

Što se tiče registarskih tablica, navodi da Priština predlaže da se međusobno priznaju, iako njihove tablice nisu statusno neutralne.

Kod energetike, dodaje, oni kažu da će dati licencu za naše kompanije, ali da Beograd njima dâ trafostanicu "Valač" na upravljanje – što je neprihvatljivo.

"Valač se tiče imovine i može da se razmatra kada na dnevni red dođe pitanje imovine, a ne ovako", ukazuje Drecun.

"Beogradu sužen manevarski prostor"

Ocenjuje da je Beogradu sužen manevarski prostor i dodatno redukovan tektonskim poremećajem na globalnoj međunarodnoj sceni zbog rata u Ukrajini, čime je na našu stranu pojačan pritisak, i navodi primer aplikacije Prišine za članstvo u Savetu Evrope.

Smatra da su u Prištini dodatno ohrabreni razgovorima koje su imali sa nemačkim kancelarom i prilikom posete američke delegacije.

"Oni će sada ići na blokadu dijaloga sve sa ciljem da se ne postigne nikakav dogovor", zaključio je Drecun.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво