Читај ми!

Kurti sa Lambrehtovom: Bez uzajamnog priznanja druge tačke sporazuma nemaju smisla

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti kaže da se nada da će 13. maja biti postignut dogovor sa Beogradom o rešavanju pitanja registarskih tablica, neplaćanju struje na severu KiM i sudbini nestalih osoba.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom odbrane Nemačke Kristin Lambreht, Kurti je rekao da je sa predsednikom Srbije u Nemačkoj imao radnu večeru na kojoj su razgovarali o narednom sastanku glavnih pregovarača u Briselu.

"Dijalog treba da rezultira dogovorom, ali u centru sporazuma treba da bude uzajamno priznavanje, uz druge elemente, koji nemaju smisla bez centra – a on je uzajamno priznanje", istakao je Kurti.

Kristin Lambreht je posle podne iz Beograda doputovala u Prištinu, takođe izrazivši nadu da će sastankom 13. maja u Briselu biti učinjeni prvi koraci ka dobrim odlukama.

"Prvi koraci bi mogli biti odluke o međusobnom priznavanju dokumenata", navela je nemačka ministarka i dodala da će njena zemlja nastaviti da pruža vojnu podršku Prištini, uglavnom prisustvom u jedinicama Kfora.

Istakla je da Nemačka podržava i članstvo Prištine u NATO-u i EU i da će ponuditi dalju pomoć u tom pravcu.

"Uveravam kosovsku stranu da stojimo uz Kosovo i u pogledu vojne podrške. Ostaćemo angažovani preko Kfora. Nastavićemo našu posvećenost u pogledu obuke Kosovskih bezbednosnih snaga,  kako bi one preuzele svoju odgovornost u budućnosti", rekla je Lambrehtova.

Kurti je pomenuo da je sa nemačkom ministarkom razgovarao o podršci za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, za koji planiraju da se uskoro prijave.

"Sa ministarkom odbrane smo razgovarali i o podršci koju sam dobio od kancelara Šolca i šefice diplomatije Analene Berbok za naše aspiracije za članstvo u međunarodnim organizacijama poput Saveta Evrope, za koju planiramo da uskoro apliciramo, kao i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova", rekao je Kurti.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво