Читај ми!

Brnabić: Nećemo oduzimati imovinu ruskim kompanijama

Premijerka Ana Brnabić poručila je da Srbija ruskim kompanijama u našoj zemlji neće ništa oduzimati niti nacionalizovati njihovu imovinu, već da će se rukovoditi ekonomskim načelima i principima, poštovanjem privatnog vlasništva i imovine, kao i načelima međunarodnog javnog prava.

Ana Brnabić je, na pitanje novinara da li se razmatra da neko srpsko preduzeće preuzme još neku rusku firmu kao što je AIK banka preuzela Sberbanku u Srbiji, rekla da se trenutno ne razmatra nijedan drugi scenario.

"Naša pozicija je jasna i principijelna i mi ćemo je braniti, a to je da priznajemo i poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo veoma pogrešnim njegovo kršenje. Ali i da nije u našem vitalnom interesu da uvodimo sankcije ruskim pojedincima i kompanijama i branićemo tu poziciju", rekla je Ana Brnabić, koja je prisustvovala otvaranju Komore kineskih kompanija u Beogradu

Izrazila je nadu da će diplomatija ipak pobediti i da ova situacija neće dugo trajati, te da će ruske kompanije moći nesmetano da rade u Srbiji.

"Nećemo nikada ništa oduzimati i nacionalizovati i rukovodićemo se osnovnim ekonomskim načelima i principima, i poštovanjem privatnog vlasništva i imovine i načela međunarodnog javnog prava", poručila je premijerka.

Svi pritisci su usmereni na Vučića

Odgovarajući na pitanje novinara kakvim je sve pritiscima naša zemlja izložena, Brnabićeva je istakla da su svi pritisci, politički i ekonomski, usmereni na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Navela je da su u pitanju razgovori, telefonski i drugi, sa svim međunarodnim zvaničnicima, i zemalja EU i sa Zapada i Istoka. Navela je da su ti pritisci bili i sinoć nastavljeni, kao i da je sinoć tim povodom održan sastanak.

"Ti pritisci su svakovrsni i tiču se svih tema", rekla je premijerka i navela da se pritisci tiču i evropskih integracija.

Dodala je da su, na primer, Valentin Incko i Kristijan Švarc Šiling javno rekli da Srbiji treba prekinuti evropski put i oduzeti status kandidata. Kaže da su tu i pritisci koji se tiču KiM, specijalnih veza i odnosa sa Republikom Srpskom i pretnji da će neki investitori odlaziti iz naše zemlje.

"Mi se borimo da odbranimo interes Srbije i da branimo međunarodno javno pravo", istakla je Brnabićeva.

Poručila je da je pozicija Srbije jasna i da je naša zemlja za poštovanje međunarodnog javnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i Srbije.

Naglasila je da je međunarodno pravo prekršeno u našem slučaju kada je bombardovana SR Jugoslavija 1999. godine, ali i 2008. kada su i članice UN i EU priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čime je prekršena Rezolucija UN 1244.

Time je otvoren veliki prostor da ga i druge strane krše, navela je Brnabićeva i dodala da je tada otvorena Pandorina kutija.

"Uzdamo se u međunarodno javno pravo kao i sve ostale male zemlje koje ono štiti, jer male zemlje nisu toliko jake da mogu silom da ga menjaju i da nameću drugima svoju volju", kaže premijerka.

Poručuje da Srbija samo želi da se poštuju principi međunarodnog javnog prava.

Na pitanje novinara da li će Er Srbija nastaviti da leti za Moskvu, Brnabićeva je rekla da hoće.

Danas zvanično formiranje specijalnih timova

Na pitanje da li su s nekim već stupili u kontakt oko humanitarne pomoći i prijema Ukrajinaca, što je najavio predsednik Vučić kroz rad specijalnih timova, premijerka je rekla da će se Vlada na današnjoj sednici baviti i pitanjem humanitarne pomoći Ukrajini i da će javnost biti obaveštena o tome.

Najavila je da će Vlada danas zvanično formirati specijalne timove – za zaštitu privrednog i finansijskog sistema i stanovništva i istakla da je cilj da se zadrži stabilnost i nastavi rast u Srbiji. Dodala je da će se baviti svim oblastima i radom svih timova, a da će pre sednice održati sastanak sa privrednicima.

Poručila je da će naša zemlja pokušati da, uprkos svemu što se dešava u svetu, realizuje plan da rast BDP-a ove godine bude 4,5 odsto, kao i da se smanje javni dug i deficit, ali i nezaposlenost, kao i da se povećaju plate.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво