Читај ми!

Priština, istraga protiv 10 zvaničnika Srpske liste zbog neprijavljivanja imovine

Agencija za borbu protiv korupcije u Prištini otvorila je istragu protiv deset funkcionera Srpske liste zbog neprijavljivanja imovine.

Agencija trenutno vodi istragu protiv pet aktuelnih poslanika Srpske liste – Verice Ćeranić, Zorana Mojsilovića, Ljubinka Karadžića, Slavka Simića i Igora Simića, prenosi Koha ditore.

Iz agencije kažu da će se fokusirati na njihove višestruke funkcije unutar kosovskog sistema.

Poslanik i član Odbora za budžet, rad i transfere Verica Ćeranić je najmanje do kraja prošle godine bila na funkciji direktora Zavoda za zapošljavanje na Kosovu i Metohiji.

Poslanik Zoran Mojsilović je, u međuvremenu, postao i direktor Sportskog centra u Severnoj Mitrovici i nastavnik Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, što je i naveo u antikorupcijskoj prijavi.

Ime Zoran Mojsilović se pojavljuje i na zvaničnom sajtu fakulteta fsfv.pr.ac.rs a postojanje ovog fakulteta nije predviđeno Zakonom o obrazovanju u kosovskim opštinama koje su dale proširene nadležnosti i zakonitost Univerzitetu u Severnoj Mitrovici.

Antikorupcijski se istražuje i bivši predsednik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić, koji je, kako je Radio Slobodna Evropa izvestila u avgustu prošle godine, i gradonačelnik paralelne opštine Štrpce. On je i jedan od 10 uhapšenih 21. decembra prošle godine, koje Tužilaštvo sumnjiči da je protivzakonito pribavio milion evra za bespravnu gradnju u opštini koju je vodio.

Agencija istražuje i aktuelnog gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića i gradonačelnika Leposavića Zorana Todića. Todić je gradonačelnik Leposavića u oba sistema, dok je Radojević gradonačelnik Severne Mitrovice i obavlja funkciju u Penzionom fondu Srbije.

U međuvremenu je prijavljeno da je Slavko Simić bio na funkciji načelnika mitrovičkog okruga do avgusta 2021. godine, navodi se na zvaničnom sajtu Kancelarije za Kosovo, a Igor Simić je direktor kancelarije PIO fonda Srbije za Kosovo.

Na listi Agencije je i bivši narodni poslanik i bivši ministar Ministarstva lokalne uprave Ivan Todosijević, koji je u vreme kada je bio na funkciji poslanika obavljao funkciju predsednika paralelne opštine Zvečan.

Deseti je Goran Rakić, ministar Ministarstva za zajednice i povratak, koji je i direktor opštinskog preduzeća "Standard", registrovanog samo u Srbiji.

"Koha ditore" prenosi da vodi istragu za neprijavljivanje prihoda/imovine i funkcija, ali da uprkos izveštajima, agencija nije obrađivala nijednog visokog zvaničnika koji obavlja funkcije na Kosovu i u centralnoj Srbiji.

Novi pritisak na srpski narod

Postupak koji je Priština povela protiv predstavnika Srpske liste novi je pritisak Aljbina Kurtija na srpski narod na KiM i pokušaj da se oslabi bedem odbrane srpskih nacionalnih interesa, napisao je na svom Tviter nalogu direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Namera Aljbina Kurtija da umesto Srpske liste, koju ne može da slomi, dovede sebi lojalne Srbe, neće obeshrabriti predstavnike Srpske liste koji će se još snažnije boriti za interese srpskog naroda na KiM", napisao je Petković.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво