Читај ми!

Starović o pismu američkih kongresmena: Mali uspeh koji menja dinamiku odnosa velikih sila prema regionu

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Straović kaže za RTS da je pismo grupe od 16 američkih kongresmena u kojem od predsednika Džozefa Bajdena traže unapređenje odnosa SAD i Srbije važna vest, koja pokazuje da se Srbija promenila i da ima kapacitet da širom sveta o sebi projektuje pravu sliku.

Grupa od 16 američkih kongresmena objavila je pre nekoliko dana pismo podrške Srbiji u kojem se insistira na unapređenju odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Kongresmeni su se obratili američkom predsedniku Džozefu Bajdenu kako bi ga ohrabrili da, u svetlu 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, njegova administracija radi na produbljivanju odnosa dve zemlje.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da je to veoma važna vest i rezultat predanog rada Ambasade Srbije u Vašingtonu u prethodnih godinu i po dana.

"Marko Đurić je svojim radom faktički udvostručio broj članova srpskog kokusa u američkom Kongresu, a to je neka vrsta grupe prijateljstva sa Srbijom. Imamo pismo koje je potpisalo 16 kongresmena iz obe političke partije. To je veoma važno jer nije partijska stvar", naglašava Starović.

Kaže da se lično ne seća da je Srbija ikada imala tu vrstu podrške u američkom Kongresu, odnosno toliki broj članova koji bi potpisali takvo pismo.

"Za ovu aktivnost Srbija nije anagažovala nikakvu lobističku agenciju, već je to isključivo plod delovanja naše diplomatije u Vašingtonu", ističe Starović.

"Priština uljuljkana u apriornoj podršci SAD"

Starović kaže da je ova vest izazvala visok stepen nezadovoljstva kod albanskih političara u Prištini, pre svega zbog činjenice da su, kako ističe, uljuljkani u nekoj vrsti apriorne i bezrezervne podrške SAD.

"Navikli su na to da će se iz Vašingtona uvek situacija na Balkanu posmatrati na jedan binaran način, gde imamo apsolutne saveznike i apsolutne rivale, gde će u takvoj postavci za Srbe biti rezervisana uloga loših momaka", objašnjava Starović.

Ističe da je to matrica izgrađena devedesetih godina 20. veka, ali da u Prištini ne mogu da shvate koliko se Srbija promenila i kako ima kapacitet da širom sveta o sebi projektuje pravu sliku.

"Daleko od toga da smo došli do tačke preokreta, mora se na tome još mnogo raditi, ali mislim da su ovo mali uspesi koji polako menjaju dinamiku odnosa velikih sila prema našem regionu", kaže Starović.

"Odnosi Beograda i Budimpešte na istorijskom maksimumu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selkaović u ponedeljak se sastao sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom sa kojim je razgovarao o dobroj saradnji Srbije i Mađarske.

Nemanja Starović kaže da se odnosi Beograda i Budimpešte nalaze na istorijskom maksimumu i ističe da je to dobar i redak primer kako lideri svojim strateškim vizijama mogu da promene tok istorije.

"Na delu možemo da vidimo koliko su se odnosi promenili i unapredili za samo desetak godina. Ono što je pre deset godina bilo nezamislivo, danas predstavlja realnost srpsko-mađarskih odnosa. Ne govorim samo o političkoj i ekonomskoj saradnji, već i o tome koliko se promenila slika jednog i drugog naroda, jedne i druge države", naglašava Starović.

Ističe da je do pre deset godina bilo nezamislivo, a da danas građani Srbije zdušno i sa toplim emocijama navijaju za sportske reprezentacije Mađarske.

"Radi se o strateškom opredeljenju, gde je prepoznata činjenica da su za nas ovi okviri Zapadnog Balkana važni, ali i suviše uski i da moramo napraviti iskorak prema širem okruženju i starim susedima. Budimpešta za nas predstavlja kapiju Evrope", objašnjava Starović.

Ministar Selaković danas kreće u posetu zemljama Zapadne Afrike, a Nemanja Starović kaže da će "turneja" obuhvatiti tri važne države - Gabon, Ekvatorijalnu Gvineju i Sao Tome i Prinsipe.

"To su države koje su naši tradicionalni prijatelji. Jesu udaljene i jesmo negde na njih zaboravili, ali čini mi se da smo počevši od organizacije velike konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u oktobru počeli da obnavljamo te veze", naglašava Starović.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво