Читај ми!

Radojević: Šokantno je da se u Mitrovici obnavlja kuća naciste i kolaboracioniste

Predsednik opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice Milan Radojević smatra da je šokantno i neverovatno da je Agencija Ujedinjenih nacija za razvoj i teritorijalni razvoj (UNDP) u Južnoj Mitrovici preuzela da učestvuje u rekonstrukciji kuće Džafere Devea, nazivajući ga "ozloglašenim nacistom i kolaboracionistom u Drugom svetskom ratu".

Skandalozno je da se jedna od agencija UN, koja je osnovana radi sprečavanja ratovanja i širenja mržnje, bavi organizacijom renoviranja kuće gde je izvršen jedan pravi zločin, a još šokantnija je namera da se ovakav zločinački centar smesti u Region, napisao je Radojević na svom Fejsbuk nalogu.

Pozvao je UNDP i EU da otkažu ovaj projekat i vrate se poštovanju izvornih vrednosti Ujedinjenih nacija i njihovog osnivanja.

Radojević je naveo da je Džafer Deva tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu se na "oslobođenju od srpskog ropstva".

"Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. U stvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima", napisao je Radojević.

Dodaje da je avgusta 1941. godine naređeno hapšenje svih muških Jevreja od 21 do 55 godine starosti. Od kosovskomitrovačkih Jevreja je ukupno 47 preživelo rat i svi su se preselili u Izrael.

"Džafer Deva je bio jedan od osnivača Velike Albanije, koju je Hitlerova vlada 24. septembra 1943. godine priznala, i u toj vladi je on bio ministar unutrašnjih poslova. Takođe, bio je i jedan od osnivača 21. SS divizije 'Skenderbeg, koja je odgovorna za najmonstruoznija ubistva žena i dece, i ostala je zapamćena kao jedna od najozloglašenijih Hitlerovih SS jedinica", naveo je Radojević.

Misija UNDP-a na KiM započela je pre nekoliko dana restauratorske radove u na kući Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, predstavljajući je "jednim od najistaknutijih mesta nasleđa".

Obnova Devine kuće osim UNDP-a, podržana i od Kancelarije Evropske unije u Prištini a na inicijativu Ministarstva kulture, omladine i sporta.

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije (EU) koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP) finansiranog "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije".

U objavi UNDP-a navodi se da je kuća izgrađena 1930. godine u starom centru Mitrovice od strane austrijskih arhitekata i radnika. Predstavlja zapadnoevropsku modernističku arhitekturu i karakterišu je dekorativni elementi eksterijera. Kao takva, jedna je od prvih kuća ovog stila u Mitrovici – i na Kosovu.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво