Читај ми!

Objavljeno pismo kongresmena SAD o podršci Srbiji

Šesnaest američkih kongresmena uputilo je pismo predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i kojem se poziva na unapređenje odnosa SAD i Srbije.

"Prijatelji Srbije u Kongresu SAD podigli su svoj glas u korist Srbije i jačanja odnosa između naše dve zemlje. Ugledni i uticajni predstavnici naroda SAD iz obe partije podržali su Srbiju i zatražili dalje unapređenje saradnje i partnerstva sa našom zemljom započetog pre 140 godina", napisao je na svom Tviter nalogu ambasador Srbije u SAD Marko Đurić uz fotografiju dokumenta.

Pismo je potpisalo 16 kongresmena.

Đurić je zahvalio potpisnicima pisma i naveo da će Ambasada Srbije u SAD nastaviti sa dodatnim elanom svakodnevni rad sa predstavnicima Kongresa i Vlade SAD.

U obimnom pismu kongresmena u kojem se ističu istorijski događaji koji povezuju Srbiju i SAD, ističe se da je povod za slanje pisma 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Američki kongresmeni, između ostalog, naglašavaju da je tokom operacije Halijard, hiljade Srba rizikovalo svoje živote da spase preko 500 američkih pilota koji su oboreni iznad Srbije, kao i da je Srbija 2020. godine svečano otvorila spomenik u znak sećanja na ovu operaciju.

Kaže se i da je uprkos tome što je bila komunistička zemlja (u okviru SFRJ) i van NATO-a i EU, Srbija sarađivala sa SAD kroz ključne načine kako bi, navode, ''sprečila sovjetsku dominaciju u Evropi'' i unapredila zajedničke interese dve zemlje, a da je danas nezaobilazan partner Vašingtona i na regionalnom i na globalnom nivou.

Ukazuje se na to da iako Srbija ostaje izvan NATO, SAD i Srbija imaju snažne obdbrambene i bezbednosne veze, a Beograd, kako navode kongresmeni, najviše svojih zajedničkih vojnih vežbi sa SAD i drugim članicama NATO.

Ocenjuje se da su američke kompanije doprinele ekonomskom uspehu Srbije sa preko četiri milijarde dolara investicija i zapošljavanjem više od 20.000 radnika, a među tim firmama ističu se "En-Si-Ar", "Bol Pekidžing", "Koka-kola", "Majkrosoft", "Orakl", FIS, IBM i mnoge druge.

U pismu se dodaje i da su SAD i Srbija 2018. godine potpisale Memorandum o razumevanju o saradnji u infrastrukturnim projektima i kompanija "Behtel" sada gradi Moravski koridor, prvi auto-put spreman za uvođenje 5G tehnologije u Srbiji, što je projekat vredan milijardu dolara.

Pismo su među 16 kongresmena potpisali i kopredsedavajući Srpskog kokusa u Predstavničkom domu Kongresa SAD, Klaudija Tini i Emanuel Kliver. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво