Brzi i vidljivi rezultati uslov opstanka Vlade

Analitičari složni u oceni da će rezultati rada Vlade odrediti i dužinu njenog opstanka.

Nova Vlada će morati da pokaže konkretne i vidljive rezultate, ili bar jasnu političku volju da se ostvare ciljevi mandatara, kažu domaći analitičari. 

Vuletić: Pred vladom težak zadatak

Sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje da će nova Vlada Srbije imati težak zadatak, čak mnogo teži nego prethodna, u ostvarivanju ciljeva, te da će se na osnovu rezultata u prvih šest meseci njenog rada moći proceniti da li će ona sve postavljene zadatke uspešno rešiti.

Vuletić kaže da su ciljevi nove Vlade Srbije, koje je u parlamentu izložio mandatar Mirko Cvetković, široko postavljeni i da je veoma teško predvideti da li će vlada te ciljeve ispuniti ili ne.

Nema razlika u ciljevima ove i prethodne vlade, jer su to, kako je objasnio Vuletić Tanjugu, strateški ciljevi svake vlade koja bi u Srbiji sprovodila politiku evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, vlada će u ostvarenju bržeg puta ka EU biti uspešna ukoliko do kraja ove ili početkom sledeće godine nekakav značajan pomak, poput ulaska na belu šengen listu.

Vuletić smatra da će se nova Vlada, kada je reč o ispunjavanju međunarodnih obaveza, odnosno ispunjenju obaveza prema Haškom tribunalu, "mučiti, ali da će morati, da bi obezbedila međunarodnu podršku u budućnosti, taj problem da reši u relativno skoro vreme".

Objašnjava da će ipak najteži zadatak biti ostvarenje obećanja u pogledu jačanja ekonomije.

Nova Vlada Srbije, kazao je on, moraće ne samo da održi nivo realnih dohodaka srednjih slojeva, nego će istovremeno morati da podigne realne prihode i najnižih društvenih slojeva, a da istovremeno obezbedi i ekonomski rast.

Taj set pitanja, taj ekonomski rast i ono što građani najviše očekuju, biće možda i najteže ostvarivo, rekao je Vuletić.

Ispunjenje tih ciljeva, prema njegovom mišljenju, neće zavisiti samo od vlade, nego i od nekih kretanja na svetskom ekonomskom terenu.

Stanković: Trajanje nove vlade zavisi od rezultata

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da će dužina mandata nove vlade direktno zavisiti od njene sposobnosti da proizvede konkretne i vidljive rezultate.

"Ova vlada će moći da se održi na okupu samo ukoliko bude imala rezultate po tačkama koje su iznete u ekspozeu mandatara Mirka Cvetkovića. U zavisnosti od uspeha da realizuje svoje obećanja buduća vlada će moći da funkcioniše i da što je više moguće produži svoje trajanje", ocenio je Stanković u izjavi Tanjugu.

Govoreći o ekspozeu mandatara, Stanković je kazao da je program nove vlade "manje više očekivan i ne razlikuje se u principu od onih govora koje smo već čuli od drugih ljudi koji su bili u ulozi u kojoj je danas bio Cvetković".

"Tu su podvučeni neki osnovni ciljevi prema kojima će ova vlada usmeravati svoj rad, dat je jedan presek glavnih tema u njenom budućem radu, to su evropske integracije, to je želja da se poboljšaju ukupne socijalno-ekonomske prilike u zemlji, potreba za borbom protiv korupcije i želja da se napravi kakav-takav kontinuitet sa državnom politikom prema Kosovu i Metohiji uz jednu pomalo diplomatsku formulaciju koja se odnosi na pitanje saradnje sa Haškim tribunalom", ukazao je Stanković.

Stanković poziva na strpljenje ističući da "ne može vlada odmah da pokaže sve što ume i zna".

"Trebalo bi joj, kao i svakoj vladi, dati određenu šansu i ne treba o njoj prosuđivati sa stanovišta nekakvih ideoloških dogmi. Ova vlada jeste ideološki heterogena, sastavljena od puno stranaka i mislim da će racionalno moći da opstane samo ukoliko bude pravila određene rezultate i pomake u pravcu evropskih integracije i u pravcu socijalno-ekonomskih tema", ocenio je Stanković.

"Za građane bi bilo važno kada bi se smanjio opšti nivo korucpije i kriminala u društvu, što bi bilo bolje za čitavo društvo i lakše za političke aktere. U principu prve ozbiljnije rezultate treba očekivati do kraja godine", naveo je Staknović.

Stanković smatra da bi nova vlada trebalo prvo da deblokira evropske integracije uspešnom saradnjom sa Haškim tribunalom, pa da kroz evropske integracije stvori mogućnost da se poboljšaju socijalno-ekonomske prilike.

"Vlada bi trebalo da ima neki redosled prioriteta, odblokirati evropske integracije kroz saradnju sa Haškim tribunalom, a zatim raditi na stvaranju što boljeg moguće ambijenta za dinamičan ekonomski razvoj i za poboljšanje životnog standarda i rešavanja pitanja nezaposlenosti", zaključio je Stanković.

Blagojević: Prvi rezultati moraju brzo da uslede

Nova Vlada Srbije će vrlo brzo, već do jeseni, morati da pokaže prve rezultate ili makar nedvosmislenu i jasnu volju da postoji saglasnost da se ispune ciljevi koje je postavio mandatar, izjavio je programski direktor CeSID-a i analitičar Marko Blagojević.

Ovoj Vladi bi trebalo da budu otvorena mnoga vrata i pitanje je samo da li će biti političke volje i saglasnosti političkih volja činilaca koalicije da se kroz njih zakorači, rekao je Blagojević.

Blagojević, međutim, upozorava da ta "vrata neće biti otvorena na neodređeno vreme", pa će Vlada vrlo brzo, već za nekoliko meseci, morati da pokaže političku volju, "kako bi se i ona odškrinuta vrata širom otvorila".

Naglasivši da je saglasnost političkih volja unutar koalicije temelj saradnje, stabilnosti i napretka, Blagojević ukazuje da je upravo odsustvo te saglasnosti bio jedan od ključnih problema prethodne vlade, "zbog čega se nije moglo dalje, već se tapkalo u mestu".

Komentarišući ekspoze mandatara, Blagojević je rekao da navodi iz njega nisu iznenađenje, jer su se više puta čuli tokom prethodnog perioda i tokom predizborne kampanje.

Blagojević smatra da nije nemoguće ostvariti postavljene zadatke, ali je ocenio da bi "i nekoliko koraka ka svakom od postavljenih pravaca bio dobar znak".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво