Читај ми!

Zašto je francusko-nemačko pomirenje važno za Zapadni Balkan

I ove godine Nemačka i Francuska obeležile su godišnjicu potpisivanja Jelisejskog sporazuma. Tog januara 1963. godine, sa nemačke strane, bio je kancelar Konrad Adenauer, s francuske, predsednik Šarl de Gol. Cilj je bio da dve zemlje, tada već zajedno u okviru Evropske zajednice, učvrste svoju saradnju u oblasti spoljne politike i ojačaju je dodatnim aktivnostima na svim poljima. Pre tri godine Jelisejski sporazum je dopunjen u Ahenu.

Ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasador Francuske Pjer Košar govorili su za RTS o tome šta je ranih šezdesetih Jelisejski sporazum značio za celokupnu Evropu, a ne samo za dve zemlje i koliko je njihova saradnja danas važna za budućnost kontinenta i posebno Zapadnog Balkana.

Tomas Šib je naveo da je Jelisejski sporazum bio "fantastičan događaj" za pomirenje dva bivša rivala koji su danas prijatelji i partneri.

"Bio je i još uvek je to veliki događaj pomirenja između dva bivša rivala. To je pružilo okvir za sastanke na najvišem nivou između šefova država i vlada, ali i na ministarskom nivou, ne samo u domenu politike, već i po ekonomskim i kulturnim pitanjima. I od tada smo imali redovne sastanke i skupove na različitim nivoima", navodi Šib.

Ambasador Nemačke dodaje da su oni koji su pravili taj sporazum znali da je bilo izuzetno važno da se fokusiraju na mlađe generacije.

"Mladi su bili ti koji su bili od presudnog značaja za pomirenje u budućnosti. Od zaključenja tog sporazuma mnogi programi razmene su uvedeni", rekao je Šib.

Francuska i Nemačka podržavaju želju Srbije da uđe u EU 

Ambasador Pjer Košar ističe da je specifično za odnos Francuske i Nemačke to da oni iznad svega stavljaju potrebu da se pronađe koristan komprosmis na svim nivoima.

"Time mislim da smo dali doprinos izgradnji Evropske zajednice, odnosno Unije na jedan jedinstveni način. Mogu da pomenem - monetarnu uniju, evro, zajedničku bezbednosnu odbrambenu politiku, ali i u skorije vreme velike programe ekonomskog oporavka da bismo se borili protiv krize izazvane pandemijom", navodi Košar.

Upitan koliko je Jelisejski sporazum bio impuls za institucionalno jačanje Evropske zajednice i njene sposobnosti da od ekonomske organizacije krene ka političkoj i monetarnoj uniji, i time postane atraktivna za nove države članice, odgovara da je proširenje EU dokaz da je atraktivna.

"Naravno, ne možemo da sakrijemo poteškoće koje postoje, nije lako donositi odluke sa 27 članica i zbog toga mi ističemo ideju da se proses odlučivanja preispita. Ja sam ipak ubeđen da ova Unija koja se zasniva na demokratiji, ljudskim pravima i socijalnoj pravdi jeste atraktivna, iako je zahtevna, i zbog toga zajedno sa Nemačkom čvrsto podržavamo želju Srbije da uđe u EU time što pomažemo zelenu agendu, podstičemo razmenu mladih ljudi, akademskoj zajednici - donoseći našu ekspertizu da pomognemo u uvođenje evropskih standarda i zakona", navodi Košar. 

Sa njim je saglasan i ambasador Šib, koji kaže da će francusko predsedavanje Unijom kao prioritet imati zemlje Zapadnog Balkana.

"I proširenje je naravno za novu vladu u Nemačkoj jedan od ključnih prioriteta i to se pominje u kooalicionom sporazumu nove nemačke vlade", poručio je Šib.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво