Читај ми!

Makron: EU mora da pruži jasnu perspektivu Zapadnom Balkanu u razumnom vremenskom roku

U govoru u Evropskom parlamentu francuski predsednik Makron rekao je da Evropa mora da pruži jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu u razumnom vremenskom roku, ali je naglasio da EU mora da promeni način funkcionisanja da bi primila nove članove.

Govoreći o prioritema francuskog predsedavanja pred evropskim poslanicima, Makron je rekao da Evropa ne može da okrene leđa regionu "koji je svojom geografijom i istorijom u srcu evropskog kontinenta".

"Zapadni Balkan nosi ožiljke koji nas podsećaju na važnost mira i značaj EU. Zato je naš zadatak da redefinišemo odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i da im na jasniji i iskreniji način damo perspektivu članstva u EU", rekao je Makron.

Predsednik Francuske je naglasio da prijem Zapadnog Balkana ne treba samo da bude odgovor na pokušaje "spoljnih aktera da destabilizuju situaciju", već "iskren projekat koji bi se desio u razumnom vremenskom roku".

"Jasno je da Evropa sa aktuelnim pravilima funkcionisanja ne može imati 32 ili 33 člana. Zato u okviru konferencije o budućnosti Evrope moramo da nađemo jasnija pravila koja će omogućiti brže odlučivanje", naglašava francuski predsednik.

Makron je rekao da je potreban iskren odnos prema unutrašnjoj reformi EU u i prema "karti Evrope u kojoj Balkan ima svoje mesto".

"Zato ćemo posle konferencije o budućnosti Evrope održati i konferenciju o Zapadnom Balkanu na kojoj ćemo se baviti ovim ključnim pitanjem", poručio je Makron.

U govoru u Evropskom parlamentu Makron je izneo stavove Francuskog presedavanja o izgradnji evropske strateške autonomije u ekonomiji i odbrani i zaštiti evropskog modela zasnovanog na demokratiji i vladavini prava.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво