Читај ми!

Žofre: Za Zelenu agendu Srbiji pomoć EU od osam miliona evra

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre najavio je da će za realizaciju programa "Zelena agenda u Srbiji" biti izdvojeno osam miliona evra u okviru IPA 2020 i to u tri faze.

Emanuel Žofre je na konferenciji "EU za zelenu agendu u Srbiji" održanoj u Vladi Srbije rekao da će u prvoj fazi biti izdvojeno šest miliona evra, "što se sprovodi sa UNDP-om, zatim 800.000 evra sa EIB-om u narednim nedeljama i poslednja faza koju ćemo početi krajem ove godine".

Precizirao je da agenda obuhvata oblasti: zeleni dogovor EU, dekarbonizacija, smanjenje zagađenja, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, što će, kako je rekao, biti obuhvaćeno i programom koji se danas pokreće.

Žofre je istakao i da aktivnosti iz programa "Zelena agenda u Srbiji" dolaze nakon sjajne vesti o otvaranju Klastera 4 koji tretira saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i klimu, što znači da se u praksi ulazi u fazu velikih pregovora da se srpsko zakonodavstvo uskladi sa evropskim u ovoj oblasti.

Kaže i da će Srbija više sarađivati sa Briselom da se zatvori to poglavlje što je ocenio kao ključni elemenat u procesu pristupanja EU.

"Želimo da integrišemo Srbiju u EU tako što ćemo integrisati srpsko zakonodavstvo u evropsko u oblastima zaštite životne sredine, klimatskih promena i biodiverzitetu. To je dobro zato što je reč o najboljim standardima i svakako će imati pozitivan uticaj na građane Srbije", rekao je Žofre.

Objasnio je da je Zelena agenda za zapadni Balkan deo evropskog investiciong plana za zapadni Balkan, a da je Srbija usvojila tu agendu na Sofijskom samitu 2020. godine i zatim Akcioni plan u oktobru prošle godine.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво