EK želi niže poreze

Evropska komisija je predložila proširenje spiska proizvoda i usluga na koje bi se mogla primenjivati niža stopa poreza na dodatu vrednost (PDV), saopštio je evropski komesar za poreska pitanja Laslo Kovač.

Članice Evropske Unije (EU) bi mogle, prema navedenom predlogu Komisije, ubuduće da smanje PDV na hranu u restoranima, zatim za frizerske usluge, ili za usluge stanovanja.

Pitanje je, međutim, ukazuju novinske agencije u izveštajima iz Brisela, kako će na ovaj predlog reagovati članice Unije.

U ranijem periodu otpor ovakvim predlozima uglavnom je dolazio iz Nemačke i Danske, dok bi na podršku Komisija mogla da naiđe u Francuskoj, koja je sada i predsedavajući EU.

Češka, prema izvorima agencije ČTK, taj predlog podržava.

Prema važećim pravilima zemlje EU ne mogu samoinicijativno da utvrđuju visinu PDV-a i moraju da uvažavaju minimalnu poresku stopu od 15 procenata.

Zemlje članice Unije mogu da proglase i smanjenje te poreske obaveze, ali samo u visini od pet procenata na proizvode i usluge koji su definisani kao neophodni.

Novi predlozi Evropske komisije ne odnose se na takozvane "zelene" proizvode, odnosno one koji su ekološki štedljivi.

O mogućnosti da se, na primer, energetski štedljivije mašine za veš stave u nižu poresku kategoriju PDV-a se, međutim, razmišlja.

Komisija još čeka analize, a već ove godine će dati odgovarajuće predloge u tom pravcu.

Evropska komisija se na današnji korak odlučila na osnovu rezultata studija prema kojima nije verovatno da bi manji porezi na lokalne usluge na neki način mogli da poremete unutrašnje tržište Unije.

Finska je, recimo, u sredu predložila da Unija ukine PDV na hranu, čime je reagovala na nagli rast svetskih cena prehrambenih proizvoda u poslednjih 12 meseci.

"EU bi trebalo da diskutuje o tome da li je hranu potrebno oporezovati", izjavila je finska ministarka poljoprivrede Sirka-Lisa Antilao.

Ove godine su se u EU, imajući u vidu nagli rast cena nafte i pogonskih goriva, pojavili i predlozi da se obustavi naplata PDV-a na naftne derivate, podsećaju češke "Hospodaržske novini".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво