Читај ми!

Petrov: Postavljen dobar ustavni temelj, nismo ga imali do sada

Građani Srbije su se na referendumu izjasnili za promenu Ustava u oblasti pravosuđa. Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta, član Venecijanske komisije i član radne grupe za izradu Akta o promeni Ustava, ocenjuje da je to istorijski uspeh građana Srbije.

Vladan Petrov je gostujući u emisiji "U središtu pažnje" Radio Beograda 1 rekao da su građani juče izlazeći na referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, prvi put u modernoj ustavnoj istoriji od 1990. godine neposredno doneli odluku o promeni Ustava.

"Pokazali su da postoji određeni nivo demokratske svesti u Srbiji koji nadvisuje političke, stranačke i svake druge posebne interese. Zahvaljujući ubedljivoj pobedi ustavnih amandmana na referendumu, Srbija će dobiti moderan i kvalitetan ustavni okvir za pravosuđe", rekao je Petrov.

Nezavisno pravosuđe nije utopija, dodaje Petrov, to je ustavna vrednost koja treba da odlikuje svaku modernu pravnu državu.

"Postavljen je dobar ustavni temelj. Nismo ga imali do sada. Zato sada možemo da očekujemo bolje, nezavisnije i efikasnije pravosuđe, a pre svega delotvorniju sudsku zaštitu prava građana" rekao je prof. Petrov.

Šta se dobija promenama 

Objašnjava da se promenama Ustava u oblasti pravosuđa ukida tzv. probni mandat sudija i garantuje puna stalnost sudijske funkcije.

"Stalnost sudijske funkcije je ključna pravna garancija nezavisnosti sudstva. Sudija se ne bira na doživotno, nego dok ne navrši radni vek, a funkcija mu može pre vremena prestati iz razloga precizno utvrđenih u Ustavu", navodi Petrov.

Drugo, dodaje on, sve sudije i predsednike sudova biraće Visoki savet sudstva.

"To nije ni sudsko ni političko telo, već nezavisan i samostalan državni organ koje će činiti sudije izabrane od strane sudija i istaknuti pravnici koje će birati Narodna skupština. Istaknuti pravnici će biti nepartijske ličnosti, sa odgovarajućim pravnim iskustvom, dostojni ove funkcije. Rečju, to će biti priznati pravni stručnjaci koje će birati Skupština kao najviše telo koje predstavlja suverena - građane", objašnjava Petrov.

Treće, dodaje on, garantuje se veća samostalnost ali i odgovornost javnih tužilaca.

"Nema više zamenika javnih tužilaca, svi javni tužioci će dužiti svoje predmete, rešavati ih samostalno i za njih odgovarati. Naravno, punoća ovih promena i njihova neposredna primena zavisiće od kvaliteta pravosudnih zakona koji će biti doneti u narednih godinu dana", objašnjava Petrov.

Šta predstoji?

Profesor Vladan Petrov očekuje da će ministarstvo pravde u najskorije vreme formirati nove radne grupe za izradu posebnih zakona i da će one biti sastavljene od pravnih stručnjaka, a ne od političara, da će politika biti spremna da pusti te ljude da obave posao, da će biti uključena aktivno nauka, da će biti intenzivne i otvorene komunikacije sa Venecijanskom komisijom.

"Sve treba da bude maksimalno otvoreno i javno, ali to ne znači da ne treba raditi efikasno. Jer, efekat ustavnih promena bez ovih zakona neće se osetiti. Štaviše, ako se posao ne radi ozbiljno, ustavni amandmani će ostati samo 'lep ram za sliku' i ništa više od toga" - ocenjuje profesor Petrov.

Otvorena vrata nezavisnosti pravosuđa

Nezavisnost pravosuđa čiji temelj se postavlja ustavnim amandmanima je jedna od ključnih vrednosti vladavine prava, a vladavina prava nije samo vladavina zakona, rekao je Petrov. 

"Vladavina prava je pravni ambijent u kojem vlada delotvorna sudska zaštita ljudskih prava, u kojem se zakon primenjuje jednako za sve, u kojem postoji pravna sigurnost, a bez ovih pravnih pretpostavki nema ni slobodne privrede, jednakosti privrednih subjekata na tržištu, novih, pravih investicija", objašnjava Petrov.

Prema njegovim rečia ne uspostavlja se vladavina prava samo da bi se građani tužili i sudili pred kompetentnijim sudijama, nego da bi se stvorio pravni ambijent za jačanje ekonomije, materijalnog blagostanja društva.

"Bez materijalnog blagostanja jednog društva, mnoga ekonomska i socijalna prava građana ostaju 'mrtvo slovo na papiru'. Vladavina prava je velika vrednost, ali i ona je najviše pravno-institucionalno sredstvo za bolji, uređeniji i kvalitetniji život građana i celog društva", zaključuje profesor Vladan Petrov za Prvi program Radio Beograda.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво