Читај ми!

Kurti predložio nacrt rezolucije protiv održavanja referenduma na KiM, poslanici Srpske liste napustili sednicu

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pozvao je poslanike da podrže stav njegove vlade protiv organizovanja referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ponovivši da Srbi mogu da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu u Prištini. Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić je rekao da je zabrana održavanja referenduma odluka protiv interesa i prava srpskog naroda. Posle njegovog izlaganja, poslanici Srpske liste napustili su sednicu skupštine.

Aljbin Kurti je na vanrednoj sednici parlamenta pročitao sadržaj predloga rezolucije, kojom se u prvoj tački navodi da skupština apeluje na vladu da preduzme sve mere da spreči narušavanje "integriteta i suvereniteta".

"Skupština ima za cilj da se posveti zaštiti prava svih zajednica, zatim potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvare svoje biračko pravo", navodi se u rezoluciji.

U nacrtu rezolucije skupština ističe da otvaranje biračkih mesta na KiM, kao i uključivanje "paralelnih struktura, predstavlja kršenje suvereniteta". "Skupština izražava protivljenje akcijama Srbije da instrumentalizuje kosovske Srbe i pozdravlja čvrst stav međunarodne zajednice o zaštiti stabilnosti i vladavine prava", piše u nacrtu.

"Skupština ostaje posvećena doprinosu zaštiti suvereniteta, unapređenju demokratije i demokratske agende", navodi se na kraju teksta nacrta rezolucije Aljbina Kurtija.

Ovom rezolucijom, naveo je Kurti, skupština namerava da kao predstavnik građana izrazi zajednički stav da se organizovanjem referenduma na KiM narušava, kako je rekao, suverenitet.

"Naš ustav predviđa da su svi građani jednaki pred zakonom. Naša država je definisana kao nezavisna i suverena država. Kosovski Srbi poslednjih godina nisu glasali kao birači u inostranstvu već unutar zemlje, a problem počinje od ustava Srbije koji Kosovo smatra svojim delom. Kosovo je nezavisna država i treba se tretirati kao takva, organizacija glasanja van kancelarije za vezu je protiv ustava Kosova. Da bi bilo jasno da takav stav nije samo stav vlade već i čitavog političkog spektra, te vas stoga pozivam da glasate za rezoluciju", rekao je Kurti.

Simić: Zabrana održavanja referenduma odluka protiv prava Srba

Predstavnici Srpske liste su tokom Kurtijevog obraćanja poslanicima ušli u skupštinsku salu, a šef poslaničke grupe Igor Simić, u obraćanju je rekao da je zabrana održavanja referenduma odluka protiv interesa i prava srpskog naroda.

"Ovim svojim delovanje i svim akcijama koje ste preduzeli, ugrožavate naš narod, ali istovremeno pokazujete da vam je više stalo da Srbima otežate život na ovim prostorima nego da se borite za građane i njihovu budućnost", rekao je Simić.

Na početku izlaganja, Simić je rekao da "tema koja je pokrenuta unapred ima svoj epilog jer je očigledno odluka već doneta".

"Ova sednica je samo farsa jer parlament treba da simbolizuje demokratiju, a po sredi je paradoks, pošto će se očigledno doneti akt kojom se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda", naveo je Simić.

Dodao je da "zabranom da se Srbi izjašnjavaju na referendumu u nedelju, ova Vlada nastavlja seriju antisrpskih poteza".

"Podsetiću vas na slanje do zuba naoružanih specijalaca u čisto srpske sredine na severu, podsetiću vas da ste pre par dana bez naloga suda koliko mi je poznato upali u prostorije opštine Gračanica, da ste brutalno upali u srpske kuće u opštini Štrpce i držali pod blokadom hiljade ljudi onemogućavajući normalan život, da u sred korone sprečavate dopremanje vakcina i vakcinaciju naših građana...i sada, kao kruna svojih nedela želite da u srcu Evrope u 21. veku pod geslom borbe ta demokratiju Srbima oduzmete pravo da se izjasne na referendum", kazao je Simić.

Istakao je da je "lista antisrpskih poteza i diskriminacije srpskog naroda duga, a da je lista onoga što dobrog učinjenog za Srbe, ali i za Albance, Bošnjake, Gorance, Rome, Turke i ostale narode kratka ili je nema".

"Šta je dobro donela akcija upada na sever ijednom Albancu, ništa. Da li će komšije Albanci sa kojima delimo i delićemo ovaj životni prostor živeti bolje u ponedeljak ako u nedelju obespravite Srbe?", pita Simić.

Nastavio je: "Da li ćete zaraditi glasove onih kojima ste obećavali radna mesta i bolji život a servirate im antisrpske akcije? Da li ćete steći poštovanje demokratskog sveta tako što ćete ići protiv poziva SAD, Nemačke Velike Britanije, Francuske, Italije... Evropske unije? Da li ste svesni da vaše priče o borbi za demokratiju deluju smešno u očima svih predstavnika međunarodne zajednice, a vladavina prava prazna floskula jer ste vlast formirali nakon odluke Ustavnog suda, onog istog čiju odluku ne poštujete kada je u pitanju vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani?".

"Još jednom, sa ovog mesta u svoje lično ime, u ime Srpske liste i celokupnog srpskog naroda pozivam vas da promenite svoje odluku i omogućite izjašnjavanje na referendumu u skladu sa do sada primenjenim principima u prethodnim godinama, ovo je poziv na razum, poziv na odgovornost i poziv da zarad tvrdoglave antisrpske kampanje počnete da poštujete naš narod i njegova osnovna ljudska prava", istakao je Simić.

Na kraju njegovog izlaganja poslanici Srpske liste su napustili sednicu jer, kazao je Simić, ne žele da svojim prisustvom daju legitimitet nelegitimnoj, nedemokratskoj i antisrpskoj odluci. 

I albanske opozicione stranke protiv referenduma

Poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova su kazali da je za njih protivljenje održavanju referenduma "zatvoreno pitanje pre nego što počne".

"Referendum u Srbiji negira teritorijalni integritet Kosova i naš ustavni poredak i želi da proširi svoj suverenitet nad Kosovom. DSK očekuje i pozdravlja poštovanje Ustava Kosova i ustavnog poretka", rekao je Abdidžiku iz DSK. 

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da ustavni referendum nije legalan.

"ABK poziva međunarodnu zajednicu, posebno bezbednosne saveznike, da sačuvaju ustavni poredak Kosova, poziva politički spektar i građane da budu ujedinjeni", naveo je Haradinaj.

Sednici ne prisustvuju ni poslanici Demokratske partije, a predsednik te stranke Memlji Krasnići poručio je da Kurti ne mora da se krije iza sednice skupštine, kao i da treba da se pridržava ranije donete odluke o neodržavanju referenduma na KiM.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво