Читај ми!

Petković: Pušteni koordinator RIK-a i vozači kamiona koji su privedeni na Merdaru

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da su koordinator RIK-a i vozači kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni i da se vraćaju u Beograd.

Dva kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma zadržani su na administrativnom prelazu Merdare, a privedeni su trojica vozača i koordinator Republičke izborne Komisije Marko Janković.

"Umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ga na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije", rekao je Petar Petković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema Petkovićevim rečima, njima su oduzeti mobilni telefoni i odvedeni su u kosovsku policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

Dodao je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni i da su na putu za Beograd.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku rekao da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.

Podsetio je da kosovska skupština danas treba da donese Dekalaraciju o zabrani sprovođenja refrenduma. Od kad je Aljbin Kurti premijer privremenih institucija u Prištini na KiM su se dogodila 133 međunacionalna incidenta. 

Naglasio je da je zaplenjeni referendumski materijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira kao što su se obavezali dogovorom od 22. decembra.  

Petković kaže da je važno je što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Dodaje da je to isto poručio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Podseća i da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze. 

"Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prava i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima", ističe Petar Petković.

Kaže da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na KiM, poručeno da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

"Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu", dodaje Petković.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво