Nemačka protiv srpskih struktura na Kosovu

Visoki zvaničnik nemačkog ministarstva inostranih poslova, Ginter Glozer izjavio izjavio je da će Berlin i dalje podržavati Kosovo "na putu ka nezavisnosti", upozorivši, istovremeno, da njegova država "ne priznaje paralelne strukture na Kosovu."

"Sada je jasno koliko je opravdan stav Evropske unije i naše vlade da Kosovo krene putem nezavisnosti", rekao je Gloser posle sastanka sa potpredsednikom kosovske vlade Hajredinom Kućijem u Prištini.

"Vlada Kosova je prihvatanjem Ahtisarijevog plana i usvajanjem niza zakona potvrdila opravdanost našeg stava. Nastavićemo sa lobiranjem oko priznavanja nezavisnosti, posebno kod potencijalnih investitora, jer je Kosovu uz političku potrebna I ekonomska pomoć", izjavio je državni sekretar za Evropu, najavljujući donatorsku konferenciju posvećenu Kosovu.

Gloser je izrazio očekivanje da će posle formiranja Vlade Srbije doći do zaokreta u politici Beograda, uključujući i prekid podrške "paralelnim institucijama na Kosovu, jer njihovo postojanje nije predviđeno Ahtisarijevim planom."

Gloser, koji se se u Prištini sastao sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i nizom visokih zvaničnika kosovskih vlasti, naglasio je da Nemačka "ostro osudila" formiranje paralelene srpske Skupštine.

"Ali da bi došlo do integracije svih onih koji žele da žive na Kosovu potrebno je angažovanje i kosovskih Srba. Na Kosovu postoje i grupe Srba koje ne podržavaju paralelne strukture i koje se zalažu za zajednički suživot na Kosovu", rekao je Glozer.

Sejdiu se zahvalio Nemačkoj na njenoj dosadašnjoj pomoći svim procesima na Kosovu i za priznavanje nezavisnosti Kosova, izražavajući očekivanje da će se ta pomoć nastaviti.

"Jako je važno što smo na zajedničkim koordinatama na važnom kretanju koje ćemo imati kako bi smo Kosovo učinili demokratskom državom svih građana, naprednom i perspektivnom za sve", kazao je Sejdiu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво