Читај ми!

Kristijan Ebner novi ambasador Austrije u Srbiji

Dugogodišnji diplomata Kristijan Ebner biće novi ambasador Austrije u Srbiji.

Dosadašnji ambasador u Srbiji Nikolaus Luteroti, iz Beograda se seli u Tel Aviv, gde će preuzeti ambasadu

Vlada Austrije usvojila je danas odluku o imenovanju novih ambasadora, Kristijan Ebner, koji je protekle četiri godine bio ambasador u Španiji, bio je planiran za ambasadora u Nemačkoj.

Međutim, Ebner, koji je bio šef kabineta Sebastijana Kurca dok je bio ministar spoljnih poslova, prebačen je u Beograd, pošto je mesto ambasadora u Berlinu dato Mihaelu Linhartu.

Naime, Linhart, koji je do skoro bio ambasador u Parizu, obavljao je na 52 dana dužnost ministra spoljnih poslova Austrije, nakon što je Aleksander Šalenberg preuzeo mesto kancelara posle povlačenja Kurca sa funkcije predsednika vlade.

Pošto se Šalenberg vratio na čelo Ministarstva spoljnih poslova, nakon što je Karl Nehamer postavljen za kancelara, Linhartu je ponuđeno ambasadorsko mesto u Berlinu.

Zanimljivo je i imenovanje doskorašnjeg portparola Sebastijana Kurca za spoljnopolitička pitanja Etijena Berhtolda za ambasadora u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

Berhtold je sa 35 godina najmlađi ambasador Austrije.

Pre ulaska u tim portparola nekadašnjeg ministra spoljnih poslova, pa kancelara Kurca, on je obavljao dužnost referenta u Stalnoj misiji Austrije u EU.

Za ambasadorku Austrije u Atini imenovana je Gerda Fogl, koja je do sada bila spoljnopolitička savetnica predsednika Austrije Aleksandera van der Belena.

Na mesto ambasadora u Indoneziji imenovan je je Tomas Lojbl, koji će zameniti Johanesa Peterlika, koji je pre par nedelja suspendovan zbog sumnje da je kao raniji generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova proneverio tajne podatke.

Takođe su imenovani i ambasadori pri UN u Ženevi, Helsinkiju, Vatikanu, Madridu, Minsku, Parizu, Sofiji, Stokholmu, Savetu Evrope, Talinu, Adis Abebi, Dakaru, Nairobiju, Pretoriji, Rabatu, Havani, Bakuu, Islamabadu i Manili.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво