Читај ми!

EU pozdravila napredak Srbije u pristupnim pregovorima

Ministri u Savetu za opšte poslove EU (GAC) danas su u Briselu postigli konsenzus i usvojili zaključke o zemljama u procesu pristupanja EU, što se ocenjuje kao važan signal o proširenju kao prioritetu za EU.

U zaključima o Srbiji, Savet pozdravlja "ukupan napredak" koji je zemlja napravila u procesu pregovora o pristupanju, ali i naglašava da su dalji napredak u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava kao i u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine "odlučujući" za ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

U svojim godišnjim zaključima, Savet za opšte poslove EU, konstatuje da EU integracije nastavljaju da budu strateški cilj Vlade u Beogradu i poziva vlasti u Srbije da se "čvrsto posvete promociji EU vrednosti" i "pozitvnoj komunikaciji" o EU kao glavnom političkom i ekonomskom partneru Srbije.

"Savet primećuje napredak koji je Srbija napravila u pojedinim oblastima vladavine prava, ali i ukupan ograničeni napredak i kašnjenja u drugim oblastima. Savet EU ohrabruje Srbiju da nastavi da pokazuje političku volju kako bi dalje ubrzala reforme i isporučila konkretne rezultate u fundamentalnim oblastima", navodi se u tekstu zaključaka u koje je Tanjug imao uvid.

Posebna pažnja srpskim vlastima se skreće na efikasnost i reformu pravosudnog sistema u zemlji, na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na "ograničen napredak" u oblasti slobode izražavanja.

Savet za opšte poslove EU pozdravlja opredeljenost Srbije da aktivno radi na promociji regionalne saradnje i jačanja dopbrosusedskih odnosa.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Savet EU poziva Srbiju da se u "dobroj volji i duhu kompromisa" angažuje na postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujuceg sporazuma, a poziva se i na primenu svih do sada postignutih sporazma u dijalogu.

"Obe strane treba da izbegavaju akcije koje podrivaju stabilnost kao i retoriku koja ne doprinosi dijalogu", navodi se u tekstu zaključaka Saveta EU.

U zaključcima, Savet EU "pozitivno ocenjuje" nastavak napretka u razvoju tržištne ekonomije u Srbiji kao i ekonomske mere koje je država preduzela u cilju ublažavanja posledica pandemije kovida 19.

Pozdravljaju se i napori Srbije u ispunjavanju merila za otvaranje kalstera 3 koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast.

Srbija se i ovoga puta poziva da pojača napore kada je reč o usklađivanju sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a pozdravlja se kontinuirano učešće zemlje u misijama i operacijama Evropske unije.

Savet EU poziva Srbiju i da se ukladi i sa zajedničkom viznom politikom EU.

Zaključi Saveta EU usvajaju se na kraju godine, a u velikoj meri se oslanjaju na godišnje izveštaje Evropske komisije o zemljmam iz tzv. "paketa proširenja".

Zaključi Saveta EU o zemljama iz procesa pristupnja nisu bili usvojeni pošle godine zbog nemogućnosti zemlja članica da se dogovore oko uslova koje je Bugarska postavljala kada je reč o tekstu koji se odnosi na Severnu Makedoniju, odnosno uslova za otvranje pristupnih pregovora sa Skopljem.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво