Читај ми!

Stjuart Pič - novi britanski izaslanik biće zadužen i za dijalog Beograda i Prištine

Najviši rangirani oficir britanskih vazduhoplovnih snaga, ser Stjuart Pič, postavljen je za specijalnog izaslanika te zemlje za Zapadni Balkan. Jedan od ciljeva će mu biti normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

U saopštenju britanske vlade navodi se da će ser Stjuart Pič u ime Londona raditi sa liderima Zapadnog Balkana, sa ostalima iz regiona i saveznicima u SAD i EU, kako bi se podržala i ojačala regionalna stabilnost.

"Kada je reč o Srbiji i Kosovu, on će raditi sa našim partnerima uz pomoć EU na dijalogu", navodi se na sajtu.

Britanci su se osvrnuli i na reči visokog predstavnika Kristijana Šmita da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u periodu posle rata i da tamo postoji mogućnost daljih podela i konflikata.

"Zajedno sa međunarodnim partnerima, Britanija radi na tome da reši svaku pretnju stabilnosti koja nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, koji je 26 godina stub napretka u BiH. Britanija takođe pomaže da se reše ostali regionalni izazovi, uključujući i podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbi protiv organizovanog kriminala", piše u tekstu.

Istaknuto je i da će ta zemlja igrati važnu ulogu i tesno sarađivati sa vladama u regionu i međunarodnim partnerima.

"Pič će promovisati jačanje demokratskih institucija i otvorenih društava i radiće na pitanjima kao što su ratni zločini i nestale osobe", navodi se u tekstu.

Premijer Boris Džonson postavio je specijalnog izaslanika kao deo aktuelne posvećenosti Velike Britanije stabilnosti i prosperitetu u regionu.

"Zapadni Balkan prolazi kroz najveću pretnju za stabilnost i bezbednost u tom regionu posle dve decenije. Naša je odgovornost da uradimo sve što možemo da sačuvamo dobrobiti koje smo postigli kroz mir i dijalog. Ne možemo dozvoliti povratak nasilja i podela iz prošlosti. Veliko iskustvo ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se očuva mir i promoviše evro-atlantska integracija u tom regionu", poručio je Džonson.

Stjuart Pič će preuzeti ulogu izaslanika nakon što je, ove godine, napustio mesto predsednika vojnog odbora NATO-a, na kojem je bio od 2018. Ranije je bio načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.  

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво