Читај ми!

Dačić u Banjaluci: Zajednička sednica skupština Srbije i Srpske u novembru, samo dogovor čuva mir

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je u Banjaluci da će zajednička skupština Srbije i Republike Srpske biti održana narednog meseca u Beogradu, a povodom jubileja 30 godina Parlamenta Srpske.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom rekao da 30 godina možda ne predstavlja veliku vremensku distancu, ali da su za Srbiju i Republiku Srpsku (RS) bile prekretnica za budućnost.

Dačić je poručio da je Republika Srpska uspela da sačuva 30 godina, ne samo svoje institucije, već i veru ljudi u to da mogu biti sami na svome.

"To znači da imate apsolutnu podršku Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma gde smatramo da svaka kapitalna odluka koja se tiče odnosa i pozicije naroda i entiteta i pozicije neke centralne vlasti na nivou BiH, ukoliko se menja, mora se zasnivati na saglasnosti sva tri naroda i oba entieta", rekao je Dačić.

Naglasio je da su svi željni mira i žele da se sačuv amir, ali isto tako i ustavne pozicije i ovlašćenja RS.

"Samim tim Srbija će garanovati sve ono što ne prozilazi samo iz Dejtonskog sporazuma, već i sve ono što smo zajedno uradili počevši od sporazuma o specijalnim odnosima", rekao je Dačić.

Istakao je kako se "ništa novo ne dešava na ovim prostorima, te da se ove stvari dešavaju decenijama unazad".

"To se zove pokušaj da se izgira Dejtonski sporazum time što će se uzimati sve više ovlašćenja od RS. Da na kraju entiteti gotovo nemaju nikakav značaj. I danas me Dodik informisao o poslednjim merama i najavama mera koje idu na uzimanje dodatnih ovlašćenja RS", rekao je Dačić.

Naveo je kako su političke stranke u Parlamentu Srbije podnele inicijativu da čuju Dodika i druge političke stranke RS o ovom problemima te da će jedan takav sastanak biti organizovan u Beogradu tokom narednog meseca.

"Samo dogovor može da očuva najvažniju stvar, a to je mir", rekao je Dačić i istakao da je Srpska sačuvala svoj identitet.

Poručio je da specijalne veze između Srpske i Srbije su "živa veza" između istog naroda.

"Republika Srpska ima snagu za samoodrživost"

Milorad Dodik je rekao da Republika Srpska ima snagu za samoodrživost, te da će Narodna skupština Srpske u narednim danima donositi odluke koje će vratiti ustavnu poziciju.

Sa Dačićem je, kazao je Dodik, razgovarao o međusobnoj saradnji Srpske i Srbije.

"Danas smo razgovarali o vremenu iza nas. Ocenili smo da je ta saradnja oduvek bila izrazito dobra i puna međusobnog uvažavanja", rekao je Dodik.

Istakao je da je Dačić prisutan na prostira Srpske u svakom pogledu i da je bio akter svih dešavanja.

"Delili smo iste vrednosti za mir, stabilnost, napredak i sve ono što prati jedno demokratsko društvo", naveo je Dodik.

Naglasio je da Srbija i Srpska pokazuju da mogu u demokratiji samostalno da upravljaju svojim resursima.

"Srpska ima snagu za to. Pokušavaju antidejtonskim delovanjem da nam oduzmu sve nadležnosti, a naša Skupština će odgovoriti na sve to", naveo je Dodik.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво