Читај ми!

Godišnjica osnivanja Ujedinjenih nacija – 76 godina širenja vrednosti koje nemaju rok trajanja

Obeležava se 76. godišnjica od osnivanja Ujedinjenih nacija (UN). Vrednosti na kojima se temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja, poručuje generalni sekretar UN Antonio Guteres. Sve nacije, velike i male, moraju uživati jednaka prava i dostojanstvo, poruka je ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

Antonio Guteres, povodom obeležava godišnjica osnivanja UN, izjavio je da su Ujedinjene nacije nastale kao nosilac nade za svet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba. 

"Danas žene i muškarci Ujedinjenih nacija i dalje šire tu nadu u celom svetu. Kovid 19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime podsećaju nas da je naš svet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put napred", kazao je.

Guteres poručuje da treba da se okupimo kako bismo odgovorili na velike izazove i radili na dostizanju ciljeva održivog razvoja, kaže se u saopštenju.

"Tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svetu, obezbediti pristup vakcinama protiv kovida 19, i to što pre. Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi, posebno najsiromašnijih i najugroženijih, devojčica i žena, dece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svetu ostavljaju ožiljke", navodi.

Dodaje i da treba da se odvažno obavežemo na borbu protiv promena klime za spas planete i da održimo reč.

"I tako što ćemo graditi globalno upravljanje koje će biti inkluzivnije, umreženije i delotvornije, kao što je izloženo u mom nedavno objavljenom izveštaju 'Naša zajednička agenda'", navodi.

Poručuje da vrednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN-a – mir, razvoj, ljudska prava i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja. 

"Danas, kad obeležavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije", zaključuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

Selaković: Sve nacije moraju uživati jednaka prava 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je, povodom godišnjice stupanja na snagu Povelje UN, da sve nacije, velike i male, moraju uživati jednaka prava i dostojanstvo.

"Istorija nas uči, a Povelja UN opominje, da samo poštovanjem ciljeva i principa na koje smo se svi zajedno obavezali možemo izgraditi svet kakav želimo", rekao je Selaković.

Dodao je da je to svet zasnovan na suverenoj jednakosti svih država, svet u kome rešavamo sve sporove mirnim putem i čuvamo međunarodni mir i bezbednost, svet u kome poštujemo teritorijalni integritet svake države i zajedno radimo na unapređenju socijalnog i ekonomskog napretka svih naroda.

Podsećajući da je Povelja UN, ustav međunarodne zajednice, abeceda međunarodnog prava i pravni imperativ kojim se regulišu međunarodni odnosi, Selaković je istakao da Srbija dosledno sledi pravila i principe sadržane u Povelji.

Ministar Selaković se podsećanjem na vrednosti tog dokumenta pridružio međunarodnoj akciji "Naša pravila su Povelja UN", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво