Читај ми!

Žofre uručio premijerki izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre predao je premijerki Ani Brnabić godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji je danas predstavljen u Strazburu.

Uručivanju izveštaja u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Izveštaj je deo godišnjeg paketa proširenja koji je u Strazburu, pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, predstavio evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Srbija je, kako se navodi u izveštaju o napretku, dala prioritet reformama u vladavini prava i postigla rezultate u brojnim oblastima, pre svega politici oporezivanja i energetici, čime je ispunila merila za otvaranje klastera 3 (konkurentnost i rast) i klastera 4 (zelena agenda i održiva povezanost).

Varhelji je poslanicima Spoljnopolitičkog odbora evropskog parlamenta rekao da u "Srbiji postoji obnovljena posvećenost reforma" i obavestio ih da bi ustavna reforma u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa trebalo bi da se završi do kraja godine.

"Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranja ratnih zločina", naveo je Varhelji.

Brnabić: Najbolji Izveštaj EK u poslednjih nekoliko godina

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije daleko najbolji izveštaj o napretku poslednjih nekoliko godina i ukazala da je posebno važno što je u njemu konstatovan napredak u svim političkim kriterijumima i reformama u vladavini prava.

Brnabićeva je nakon sastanka u Vladi Srbije povodom Izveštaja EK, kazala da je izveštaj kompleksan i da pokriva sve segmente našeg društvenog, političkog života, spoljne, regionalne politike.

"Meni se lično čini da je ovo daleko najbolji Izveštaj o napretku poslednjih nekoliko godina. Postoje još uvek stvari oko kojih ne razmišljamo isto. Očekivala sam još povoljnije ocene u nekim aspektima, ali smo zadovoljni što je konstatovan napredak u skoro svim oblastima", kazala je premijerka.

Brnabićeva je navela da je u ovom Izveštaju EK jasno naglasila da je Vlada Srbije dala prioritet reformama na evropskom putu i posebno na vladavinu prava, a da je u uvodnim napomenama konstatovano da se vidi fokus Vlade Srbije na reforme.

Zahvalila je Delegaciji EU u Srbiji i EK što su konstatovali da su merila za otvaranje ispunjena i da je potrebno otvoriti dva klastera.

"Nikada jasnije nije bila preporuka, sada je to na državama članicama i mi radimo pojedinačno sa državama članicama da vidimo da li ima nešto što doživljavaju kao upitno, da damo sve informacije kako bismo dobili od svih članica zeleno svetlo za otvaranje makar jednog klastera, ako ne oba", kazala je.

Premijerka ističe da je preporuka za otvaranje dva klastera snažna politička poruka i članicama EU, ali i našoj zemlji i građanima Srbije.

"Postoji veliki broj stvari na kojima moramo da radimo, ali prvi put nekako je poslata jasna direktna poruka da je Vlada Srbije, država, napravila značajan iskorak, posebno u oblasti vladavine prava", naglasila je Brnabić.

Premijerka je rekla da može da se desi da na Međuvladinoj konferenciji neka od država članica blokira otvaranje klastera.

"Mi ćemo dati sve od sebe da se to ne desi i mislim da je važno da u ovom trenutku dobijemo dobre vesti, zato što jesmo mnogo radili, kazala je premijerka.

Dodala je da ostaje da se vidi šta će države članice na Međuvladinoj konferenciji odlučiti, ali navodi da joj se "čini da je teže sada nakon ovakvog Izveštaja i jasne preporuke EK nekoj državi članici da kaže ''ne, nema saglasnosti''".

Osim što je Izveštaj "vetar u leđa" onima koji svakoga dana rade na reformama, on je ujedno i motivacija da rade još više, kaže Brnabić i dodaje da je motivacija i da probaju da budu još efikasniji.

"Motivacija je i za to da iskoristimo ovo sada kao novi momenat da pričamo sa državama članicama i sa svakom državom članicom pojedinačno o tome da li će podržati otvaranje klastera i da li će poslušati jasnu poruku EK. To je stvarno izuzetno važno, a sada da li će biti otvoreni klasteri ili ne, opet zavisi od država članica", kaže premijerka.

Žofre: Podrška EK Srbiji da otvori dva klastera

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je danas da Evropska komisja pruža podršku Srbiji da otvori dva klastera i dodao da je ta odluka doneta na osnovu izveštaja koji je iskrena procena stanja, bazirana na činjenicama.

"Bitno je istaći podršku Srbiji u cilju i ambiciji da otvori dva klastera - tri i četiri, a na zemljama članicama je da donesu odluku o njihovom otvaranju, ali Komisija daje podršku tome", rekao je Žofre.

Šef delegacije EU je naglasio da je važno da Srbija nastavi da sprovodi reforme u oblasti vladavine prava, borbe protivi korupcije, slobode medija, slobode izražavanja...

"Komisija će nastaviti da prati stanje vladavine prava i dinamiku dijaloga sa Kosovom i to će utvrditi dalji tempo u procesu pristupanja", rekao je Žofre i naglasio da je dobra vest to što je Srbija prihvatila novu metodologiju.

Žofre je izrazio zadovoljstvo što je dijalog Beograda i Prištine nastavljen, što su u junu i julu održani sastanci na visokom nivou, kao i tri sastanka glavnih pregovarača.

"Nephodno je da se ulože napori i da se napravi napredak u primeni svih prethodnih dogovora kao bi se postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sprazum. To je krucijalno i urgentno kako bi obe strane napredovale kao EU", rekao je šef deleacije EU u Srbiji.

Joksimović: Izveštaj EK objektivan, evidentiran napredak u svim oblastima

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da novi dokument na objektivan način govori o svemu što je Srbija uradila i preduzela, kao i o stvarima koje bi trebalo da se nastave i ubrzaju.

"Ovo je dobar, objektivan izveštaj koji prepoznaje napore i jasno nam govori gde da idemo, kao što je i prethodni izveštaj govorio u kom prvacu da idemo. Novi izveštaj pokazuje da smo ostvarili rezultate i daje nam dodatnu motivaciju da u narednom periodu sprovodimo reforme na još brži i ako je moguće dinamičniji način", rekla je Joksimovićeva.

Ocenila je da je Izveštaj dobra osnova za države članice EU da na osnovu preporuke i ocene EK u svim oblastima daju saglasnost da Srbija do kraja godine otvori dva klastera.

"Da li će se to desiti zavisi od ocene svih država članica, da li će dati podršku za jedan ili dv aklastera. Mi nećemo sedeti skrštenih ruku, aktivnoi ćemo razgovareati s asvim državama članicama da eventualno razjasnimo dileme koje pojedine države imaju o nekoj oblasti", rekla je ministarka Joksimović.

Naglasila je da ovogodišnji izveštaj EK o Srbiji može biti ocenjen kao "dobar utisak" o zemlji i vladi koja je, kako kaže, u teškim pandemijskim uslovima i brojnim drugim izazovima koji se otvaraju u političkom, ekonomskom i zdravstvenom sektoru, pokazala želju, hrabrost, motivisanost i entuzijazam da usred pregovora, kada su se promenila pravila igre, prihvati novu metodologiju.

"Nismo bili zemlja koja se žali i buni i to koristi kao izgovor za nerad i manjak reformi, već, naprotiv, pokazali smo spremnost, posvećenost, odlučnost i hrabrost da se uhvatimo u koštac sa novim temama nego i načinima na koje te teme treba da se sprovode u konkretne reforme", kazala je ministarka.

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво