Читај ми!

Mirno ali napeto na severu Kosova i Metohije, ranjeni Sofronijević van životne opasnosti

Na severu Kosova i Metohije jutros je mirno, ali napeto, posle akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu. U sukobima je povređeno više civila. Ranjeni Srećko Sofronijević je stabilno i van životne opasnosti.

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u sredu ujutru su zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima, kako bi, kako su saopštili, sprečili krijumčarenje robe.

To je izazvalo reakciju žitelja na severu Kosmeta, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice. Policija je okupljenje Srbe pokušala da rastera suzavcem i šok bombama, a oni su uzvratili kamenicama. Tada je došlo i do pucnjave.

Juče postavljene barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice i u mestu Rudare su uklonjene, tako da je saobraćaj prohodan.

Policija je saopštila da je zbog sukoba uhapšeno osam osoba, a da su za desetak raspisane poternice. Među njima je i dvoje Srba.

Srećko Sofronijević, koji je tokom akcije kosovske policije u Zvečanu ranjen u leđa, je na intenzivnoj nezi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. U stabilnom je stanju, ali van životne opasnosti.

U bolnici u Mitrovici je pregledano još nekoliko osoba koje su povređene tokom akcije policije, ali je većina njih zatražila da bude puštena kući.

Još ima tragova sukoba u Mitrovici i u Zvečanu, na ulicama su patrone od ispaljenih metaka i šok bombi. Ispaljeno je na stotine metaka, a kosovska policija tvrdi da su i demonstranti koristili vatreno oružje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Raški sa Srbima iz južne Pokrajine. Srbi su od predsednika zatražili da zaštiti njihovu decu i njih, sa jedinstvenim stavom - da ostaju da žive na Kosovu i Metohiji.

"Ako oni krenu i nastave sa upucavanjem naših ljudi onda zaista nećemo imati izbora, a ja vam još jednom kažem, a moja moja poruka i njima je - čuvaćemo mir. Razumeo sam vašu odluku i voleo bih da ste malo razmislisli, šta god da se desi, Srbija će biti uz vas", poručio je predsednik.

Iz Raške je Vučić otišao u Kraljevo gde je obišao jedinicu Žandarmerije.

Poručio im je da će čuvati mir i stabilnost po svaku cenu, ali i da zna da će se oni odazvati ukoliko ih država pozove da štite svoj narod.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво