Читај ми!

Direktor Ifimesa: Ovo je proces rebrendiranja Srbije, Samit Nesvrstanih uspeh celog regiona

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljani, kaže za RTS da je Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu skrenuo pažnju celog sveta. "To je proces rebrendiranja Srbije u međunarodnim okvirima i stvaranje nove slike o sebi", ocenio je direktor Ifimesa.

Samit Pokreta nesvrstanih, jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi, nastavlja se danas u Beogradu, gde boravi čak 105 diplomatskih delegacija iz celog sveta, kao i devet delegacija međunarodnih organizacija.

Direktor Ifimesa, Zijad Bećirović navodi da je reč o najvećem multilateralnom događaju u Evropi ove godine, verovatno jednom od najvećih u svetu, i da je velika stvar organizovati to u vreme pandemije.

"Ovo je proces rebrendiranja Srbije u međunarodnim okvirima i stvaranje nove slike o sebi. To predsednik Vučić uspešno radi. Događaj je skrenuo pažnju celog sveta", ocenjuje Bećirović.

Objašnjava da je Pokret nesvrstanih bio revolucionaran, ali da je istovremeno evoluirao.

"Javnost mora znati da on još uvek ima važnu ulogu u Ujedinjenim nacijama, jer je to najbrojnija grupacija država u Generalnoj skupštini UN. Zato dolaze problemi u svetu, jer velike sile pokušavaju da izbegnu donošenje odluka u UN", dodaje Bećirović.

Sada je prilika, kako je ocenio, da ovo iskoristi ne samo Srbija, već i ceo region.

"Ovo se mora gledati kao uspeh celog regiona. Ukoliko se svi povežu, kao kroz inicijativu Otvoreni Balkan, efekti mogu biti daleko veći", ističe direktor Ifimesa.

Skup je, prema njegovim rečima, pokazao da Nesvrstani i u turbulentnom vremenu imaju određenu ulogu.

"Članstvo u organizaciji je važno, ali mnogo je važnije koliko znamo da iskoristimo određenu organizaciju. Mislim da je to pravi put i za Srbiju, i za zemlje Zapadnog Balkana", smatra Bećirović.  

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво