Читај ми!

Poruke prvog dana Samita nesvrstanih u Beogradu – jednakost među državama i dalje neostvaren cilj

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Učestvuje više od stotinu zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, četrdesetak ministara spoljnih poslova.

Skup se održava na Beogradskom sajmu.  

Domaćini skupa, organizovanog u znak sećanja na Samit održan 1. septembra 1961. godine u Beogradu, jesu Srbija i Azerbejdžan.

Naša zemlja ima status posmatrača od 2001. godine. Pre šest decenija lideri 25 zemalja afirmisali su ideju protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se znatno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju konferencije održane u Beogradu pre šezdeset godina.

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво