Читај ми!

Vučić sa Lavrovom: Imaćemo najpovoljniju cenu gasa, Srbija će ostati vojno neutralna

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Predsedništvu Srbije, da je ovo bio njihov najiskreniji razgovor do sada. Ponosimo se svojom vojnom neutralnošću i u skladu sa tim nastavićemo da čuvamo zemlju i da razvijamo odbrambene kapacitete, istakao je predsednik. Sergej Lavrov je poručio da se Rusija zalaže da rešenje kosovskog pitanja bude zasnovano na poštovanju Rezolucije 1244, da se pronađe u direktnom dijalogu Beograda i Prištine i da ga odobri Savet bezbednosti UN.

Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov, koji je u Beograd doputovao na Samit kojim se u naredna dva dana obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, obratili su se medijima nakon sastanka u Predsedništvu Srbije.

Vučić je zahvalio Lavrovu što je došao da uveliča skup koje Srbija organizovala povodom 60 godina Prve konferencije Nesvrstanih, ali i za prijateljstvo i podršku koju Rusija pruža našoj zemlji. Zahvalio je Ruskoj Federaciji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i na insistiranju da se pitanje Kosova i Metohije može rešiti samo pronalaženjem kompromisa, a ne nametanjem diktata Srbiji.

Istakao je da je razgovor sa Lavrovom bio verovatno najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada, iako se mnogo godina poznaju.

"Razmatrali smo celokupnu situaciju u regionu, i sa svojim strahovima, koji se tiču pozicije naše zemlje i našeg naroda u regionu, upoznao sam ruskog ministra spoljnih poslova i dobio viđenje Ruske Federacije kao odgovor i, ako to smem da kažem, važne savete", rekao je Vučić.

Republika Srbija ostaće vojno neutralna zemlja, poručio je predsednik. "Ponosimo se svojom u vojnom neutralnošću i u skladu s tim nastavićemo ne samo da čuvamo svoju zemlju, da je štitimo, već i da razvijamo naše odbrambene kapacitete kako bismo od vratili svakog potencijalnog agresora od namere da ugrozi slobodu Srbije", istakao je Aleksandar Vučić.

"Imamo izuzetno dobre odnose sa Ruskom Federacijom i za razliku od mnogih drugih koji se toga ili stide ili plaše da kažu, ja to ne krijem. Mislim da to sa posebnim ponosom izgovaram, jer smatram da je to interes Srbije, i ne samo interes, već i izraz viševekovnog prijateljstva", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio i predsedniku Putinu na podršci i angažmanu u mnogim pitanjima i izrazio želju i nadu da se pre kraja godine sretne sa ruskim predsednikom i da strateški razgovaraju o svim važnim pitanjima. 

Lavrov: Prihvatićemo bilo koje rešenje za KiM koje odgovara Srbiji

Sergej Lavrov je poručio da se Rusija zalaže da rešenje kosovskog pitanja bude zasnovano na poštovanju Rezolucije 1244, da to rešenje bude pronađeno u direktnom dijalogu između Beograda i Prištine i da bude odobreno od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"To je naš čvrst stav i mi ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu. Naravno, zabrinuti smo zbog provokacije koja je organizovana na severu Kosova krajem septembra. Cenili smo uzdržanost i tvrd stav Srbije, koji su omogućili da ta kriza bude rešena", dodaje Lavrov.

Lavrov je zahvalio Vučiću na današnjem sastanku i najavio dogovor o susretu predsednika Srbije i Rusije.

"Preneo sam gospodinu predsedniku najtoplije pozdrave od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, i opredeljenje za nastavak dijaloga na najvišem nivou. Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u doglednoj budućnosti i dogovorićemo se sigurno kada će se taj sastanak održati", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije poručio je da provokativni potezi kosovskih Albanaca treba da budu obustavljeni.

"U našem kontaktima sa Evropskom unijom uvek podsećamo na odgovornost Brisela i posredničku ulogu koju je Brisel inicirao. Vreme je da se ispune dogovori postignuti pre više godina, posebno dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština", istakao je Lavrov.

Naveo je da su na sastanku razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu uopšte.

"Srbija je i dalje najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu. Njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u bilo kom pregovaračkom formatu", smatra ministar spoljnih poslova Ruske Federacije.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво