Читај ми!

Selaković sa šefovima delegacija Samita nesvrstanih

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, bilateralne sastanke sa šefovima delegacija koji prisustvuju skupu povodom obeležavanja 60. godišnjice Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, započeo je susretom sa ministrom pri Kabinetu premijera i specijalnim izaslanikom predsednika Vlade Kambodže Oučom Boritom.

Nikola Selaković je podsetio na tradiciju prijateljskih diplomatskih odnosa dugu 65 godina, ocenivši da je potrebno zajednički raditi na unapređenju sadašnjeg političkog dijaloga i komunikacije na visokom nivou.

Tome bi, prema rečima šefa srpske diplomatije, doprinele posete na visokom i najvišem nivou, te je izrazio očekivanje da će u zvaničnu posetu Srbiji u narednom periodu doći predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kambodže.

Ministar Ouč Borit pozvao je šefa srpske diplomatije da poseti Kambodžu i naglasio spremnost predsednika Vlade Kambodže da poseti Srbiju.

Selaković je zahvalio zbog čvrstog stava Kambodže po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i zbog podrške koju našoj zemlji pruža u međunarodnim organizacijama.

Ministar Selaković je preneo da je neophodno da Srbija i Kambodža intenziviraju ekonomske i privredne odnose s Kambodžom, a sagovornici su razmotrili i konkretne oblasti moguće saradnje.

Takođe, razgovarano je o unapređenju saradnje u drugim oblastima, a šef srpske diplomatije rekao je da bi jačanju saradnje doprinelo i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti turizma.

"Zahvalni smo Iraku na podršci teritorijalnom integritetu Srbije" 

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se u Beogradu i sa ministrom inostranih poslova Iraka Fuadom Huseinom.

Nikola Selaković je, poželevši sagovorniku dobrodošlicu na skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, istakao da su nekadašnja Jugoslavija i Irak i bilateralno i u okviru tog pokreta kao osnivači imali izvanredne odnose, i da Srbija danas sa ponosom baštini tradiciju bliske saradnje sa Irakom.

Ministar Selaković je preneo zainteresovanost Srbije za produbljivanje političkog dijaloga dveju zemalja i intenziviranje susreta na visokom i najvišem nivou.

Naše dve zemlje, kako su konstatovali sagovornici, imaju dugu istoriju ekonomske saradnje, i potrebno je učini napore da se poslovne veze između Srbije i Iraka obnove u interesu obeju strana, a posebno interesovanje postoji za saradnju u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Ministar Selaković je sagovorniku zahvalio zbog principijelne podrške Iraka teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, izrazivši očekivanje da će uzajamna podrška u multilateralnim organizacijama biti nastavljena.

"Jačati saradnju sa Nepalom"

Nakon sastanka sa Fuadom Huseinom, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom.

Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, ocenivši da postoji značajan prostor za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Selaković je preneo da Srbija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Nepalom, s obzirom na to da je tesna saradnja ustanovljena još tokom zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, od njegovog osnivanja.

Šef srpske diplomatije posebnu zahvalnost uputio je povodom jasnog stava Nepala po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši očekivanje da će Nepal zadržati taj principijelan stav, ali i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama.

Istakao je da postoji spremnost Srbije za produbljivanje ukupne saradnje, naročito u oblastima poljoprivrede, ekonomije, trgovine, nauke i obrazovanja.

Ovom prilikom, Selaković je sagovornika informisao o ekonomskim prilikama i povoljnoj investicionoj klimi u našoj zemlji, te je uputio poziv nepalskim kompanija da ulažu u Srbiji.

"Zahvalnost Sudanu na podršci u vezi sa KiM"

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu i sa ministarkom inostranih poslova Sudana Meriam Al Sadik Al Mahdi.

Selaković je sagovornici zahvalio na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, izrazivši očekivanje da će Sudan po ovom pitanju i nadalje pružati podršku Srbiji i u međunarodnim organizacijama.

Budući da se predstavnici dveju država nisu zvanično sastajali od 2017. godine, ocenjeno je da je potrebno dinamizirati susrete na visokom nivou, kako bi naši tradicionalno dobri odnosi, zasnovani na deljenju istih vrednosti, ostvarili svoj pun potencijal.

Sagovornici su konstatovali da je ekonomska saradnja Srbije i Sudana na niskom nivou, i da je daleko ispod mogućnosti i političkih odnosa dveju država, zbog čega je potrebno uložiti napore da ona bude unapređena u predstojećem periodu.

Ocenjeno je da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede, energetike, farmacije, telekomunikacija, kao i u građevinskom sektoru, o čemu će sudanska ministarka imati prilike da razgovara sa srpskim zvaničnicima i predstavnicima relevantnih institucija tokom boravka u Beogradu.

Ministar Selaković konstatovao je i da postoji veliki prostor za jačanje naučne, kulturne, sportske i prosvetne saradnje, poručivši da je naša zemlja spremna da, u okviru projekta "Svet u Srbiji", stipendira četiri puta veći broj studenata, postdiplomaca i doktoranata iz Sudana. Naglasio je da to znači da će od naredne godine sto mladih iz Sudana godišnje moći da studira u našoj zemlji uz podršku Srbije, na čemu je šefica sudanske diplomatije veoma zahvalila.

Selaković je ranije danas poručio da je Samit nesvrstanih u Beogradu potvrda ugleda Srbije.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво