Читај ми!

Pokret nesvrstanih, povratak u Beograd

Tokom vikenda biće gužve na aerodromu "Nikola Tesla". Zvaničnici Ministarstva spoljnih polova dočekuju goste iz stotinak država koji će u Beogradu obeležiti šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Domaćini skupa koji se održava na Sajmu su Srbija i Azerbejdžan, a očekuje se učešće nekoliko predsednika i premijera, četrdeset šefova diplomatija i brojnih delegata.

U leto 1961. Beograd se spremao da ugosti predstavnike 25 država sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni Istočnom ni Zapadnom bloku. U zgradi Narodne skupštine osnovan je Pokret nesvrstanih koji će u narednim decenijama imati značajnu ulogu u međunarodnim odnosima.

Jugoslavija je nestala, Pokret opstao. Šezdeset godina od osnivačke konferencije njegov uticaj je znatno manji, iako članice okupljaju više od polovine svetske populacije. Umesto članstva, Srbija danas ima ulogu posmatrača, a u ulozi domaćina ugostiće više od 500 delegata iz celog sveta.

"Kao naši gosti na konferenciji prisustvovaće i ćerka nekadašnjeg predsednika Gane Nkrumaha i sin tadašnjeg predsednika Egipta Nasera. Dvojice lidera koji su sa Titom, Nehruom i Sukarnom bili deo zlatne petorke, idejnih tvoraca nesvrstanih", kaže Ivan Jakšić, savetnik ministra spoljnih poslova.

O boravku njihovih naslednika u Beogradu brine 5.000 ljudi. Dvesta oficira za vezu pružaće im podršku 24 sata dnevno, na raspolaganju će imati 300 vozača i 200 volontera. Delegacije će biti smeštene u pet beogradskih hotela.

"Mi se već neko vreme pripremamo za ovaj skup, pre svega zato što su delegacije na najvišem bezbednosnom nivou, tako da smo mi kao hotel morali da izađemo u susret svim bezbednosnim zahtevima", navodi Jelena Tomić iz "Kraun plaze".

Zahtevi delegacija ispunjavaju se i na drugim poljima.

"Sastanak je na visokom nivou, takva je i organizacija. Nastojimo da uvažimo sve kulturne i verske različitosti gostiju. Tako ćemo i na Sajmu imati zasebnu prostoriju za molitve, hrana će se pripremati po hindu i halal standardima", kaže Jakšić.

"Naš šef kuhinje i njegov tim kreirali su posebne menije gde mi sa ponosom želimo da predstavimo i našu domaću tradicionalnu kuhinju, ali i da ispoštujemo sve specifične zahteve i ishrani", naglašava Tomićeva.

Specifičnosti Srbije, njeno kulturno nasleđe, turistički i privredni potencijali – sa svim tim učesnici će moći da se upoznaju na pratećim manifestacijama.

Najmasovniji politički skup u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija organizuje se u strogim epidemiološkim merama. Svi koji učestvuju u organizaciji i realizaciji moraju da pokažu negativan pi-si-ar test. To važi i za predstavnike medija – njih oko 300 je akreditovano za praćenje ovog događaja.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво