Читај ми!

Brnabić: Srbija za projekte u Republici Srpskoj dala 88,5 miliona evra od 2014.

Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom jednodnevne posetu Bosni i Hercegovini obišla je Nevesinje i Mostar, ali i Prebilovce, mesto stradanja srpskog naroda. Istakla je da je Srbija od 2014. godine za projekte u Republici Srpskoj izdvojila 88,5 miliona evra i poručila da će ta pomoć biti nastavljena. Najavila je da se početak izgradnje aerodroma u Trebinju, koji će finansirati Srbija, očekuje sledeće godine.

Ana Brnabić je novinarima u Nevesinju rekla da je ta opština odabrana kao jedna od onih koja je dobila posebnu pomoć od Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra.

Istakla je da je za sada opštini isplaćeno 1,5 miliona evra, a da će ostatak novca biti isplaćen do kraja godine.

Od prvih 1,5 miliona evra, kako je navela, deo sredstava izdvojen je za rekonstrukciju i opremanje Muzičke škole, Doma kulture, Narodne biblioteke, Osnovne škole, vrtića, ali i za gradske saobraćajnice.

"Od 2014. godine, kada se promenio odnos Srbije prema Srbima u dijaspori, mi smo Republici Srpskoj pomogli sa oko 88,5 miliona evra za različite projekte. Cilj projekta je bio da se poboljša kvalitet život građana i nikada nismo uticali na koje projekte će biti potrošen novac, već smo finansirali ono što je lokalna zajednica tražila", rekla je Brnabićeva.

Izrazila je zadovoljstvo što je Srbija danas sposobna, jaka i svesna da pomaže Srbe u dijaspori i istakla da će svaki uloženi dinar, marka ili evro značiti kvalitetniji život građana i u BiH, ali i u Republici Srpskoj.

Ukazala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Vladu Srbije da posebno obratiti pažnju na četiri opštine, među kojima su Nevesinje, Drvar, Kostajnica i Dubica.

"Zbog toga je pored ovih projekata u iznosu od 88,5 miliona evra, Nevesinje dobilo dodatnih tri miliona evra", objasnila je premijerka.

Naglasila je da to nije kraj pomoći i da će podrška Republici Srpskoj, Srbima u BiH, ma i gde živeli biti nastavljena i u narednim godinama.

Ana Brnabić je posetu BiH započela u Nevesinju, gde je održala sastanak sa predsednikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem.

Zatim je obišla objekte koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije, među kojima su Muzička škola "Sveti Roman Melod", Narodna biblioteka Nevesinje, Dom kulture "Nebojša Glogovac", Osnovna škola "Risto Proroković" i vrtić "Sveta Evgenija carica Milica".

Brnabićeva u Prebilovcima na mestu stradanja srpskog naroda

Premijerka Brnabić obišla je i Crkvu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima u kojoj se nalazi spomen kosturnica koja podseća na stradanje srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Brnabićeva je novinarima nakon obilaska crkve rekla da je na putu iz Nevesinja u Mostar imala želju da svrati u Prebilovce i obiđe mesto stradanja srpskog naroda i jedno od najvećih naših stratišta.

"Teško je ovde biti i teško je ponovo čuti tu priču o kojoj sam samo čitala, ali govori dosta o svemu onome kroz šta je srpski narod prošao, govori mnogo i o kompleksnosti našeg regiona i koliko je teško i koliko će dugo trebati za pomirenje, zato što ovo nije bilo stratiše samo tokom Drugog svetskog rata, nego i 1992. godine", rekla je Brnabićeva.

Poručila je da prošlost ne smemo da zaboravimo, ali da se moramo okrenuti budućnosti, da praštamo i stvaramo bolju budućnost za naš region.

"Možda nema boljeg mesta da to kažem, moramo se boriti za bolju budućnost, za bolje povezivanje i razumevanje među narodima, jer nam ništa drugo ne preostaje kako bi ljudi ostali i živeli ne samo u Prebilovcima već i na ovim prostorima. To je ono što dugujemo i svetim prebilovačkim velikomučenicima", rekla je Brnabićeva.

Otac Marko Gojačić rekao je da je današnja poseta jednog državnika iz Srbije podjednako važna kao i dan kada je crkva 2015. godine otvorena.

Istakao je da ta poseta govori da Prebilovčani i Prebilovci nisu zaboravljeni i da njihova matica misli na njih.

"Ova poseta nam daje podršku, snagu i motivaciju da kao sveštenik i moja parohija i čitava zajednica ostajemo i opstajemo na ovim prostorima. Veoma smo ponosni što ste došli i obišli ovu zajednicu, koja jeste mala, ali koja živi duhom vaskrsenja, kao što je i ovaj hram vaskrsao iz mučeničkih kostiju i danas obasjava ovu zemlju", rekao je Gojačić.

Premijerka je nakon obilaska crkve posetila i izložbu o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata u Domu kulture u Prebilovcima, kao i manastir Žitomislić na putu za Mostar.

U Prebilovcima su 1941. godina stradale čitave porodice od strane ustaša, koje su ubile i bacile u jamu u Šurmancima, više od 850 Prebilovčana, najviše žena i dece.

"Očekujemo početak izgradnje aerodroma u Trebinju"

Premijerka Brnabić izjavila je da se početak izgradnje aerodroma u Trebinju, koji će finansirati Srbija, očekuje sledeće godine i istakla da je on od velike važnosti ne samo za Republiku Srpsku, već za region.

Odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru o izgradnji aerodroma u Trebinju, Brnabićeva je rekla da se početak izgradnje očekivao i ove godine, ali da je on pomeren zbog krize izazvane virusom korona.

Istakla je da je taj aerodrom važan za Trebinje, Republiku Srpsku, ali i za BiH koja će dobiti još jedan aerodrom, kao i za Hrvatsku koja će dobiti dodatne turiste za svoje primorje.

"Smatram da ovo jeste projekat od regionalnog značaja. Ja sam ponosna i drago mi je što Srbija ima ekonomsku moć i snagu da investira u jedan takav projekat", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da se uskoro završava eksproprijacija zemljišta za taj projekat, a da onda sledi izrada projektno-tehničke dokumentacije koja je počela.

Na pitanje novinara da prokomentariše spekulacije da će taj aerodrom biti vojni, Brnabićeva je odbacila te tvrdnje.

"Nikada do sada nisam čula da bi aerodrom mogao biti vojni, to će biti aerodrom koji će biti u korist svima", rekla je Brnabićeva.

Brnabić o izgradnji hidroelektrane Buk Bijela

Ana Brnabić izjavila je da se očekuje odluka Ustavnog suda u BiH povodom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, koju finansira Srbija, a da se do tada nastavljaju pripremni radovi.

Odgovarajći na pitanje novinara u Mostaru o zastoju na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela zbog nesuglasica oko Srbije i BiH i optužba koje dolaze iz BiH da Srbija na taj način "uzurpira" njihovu imovinu, Brnabićeva je rekla da je koncesija tog projekta urađena kao i sve prethodne u toj zemlji.

"Ja kao neko ko je pragmatičan političar, ne vidim zašto bi tu bilo problema. Mislim da je to jedan značajan energetski resurs za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, posebno u vreme kada imamo energetsku krizu i tek se sprema ta energetska oluja u Evropi. Što više imamo naših izvora energije, to bolje, posebno zato što je ta hidroelektrana zeleni izvor energije", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je koncesija za taj projekat dobijena na isti način kao što su dobijane sve ostale u BiH, dodajući da se o takvoj koncesiji razgovaralo pre nekoliko godina i sa partnerom iz Nemačke.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što za taj projekat ne postoji saglasnost države BiH, već samo jednog entiteta u toj zemlji, Brnabićeva je kazala da su svi takvi projekti dobijali koncesije samo od lokalne vlasti.

Istakla je da je Srbija uradila pravnu analizu i da je u tim analizama utvrđeno da postoji bar 100 projekata koji su dobijeni na taj način.

"Ako postoji pravna nesigurnost sa ovom koncesijom, to znači da postoji problem sa svim koncesijama koje su davane. To doprinosi pravnoj nesigurnosti koja nije dobra za poslovni ambijent bilo koga, ne samo za investicije iz Srbije. Pravila moraju biti ista za sve", poručila je Brnabićeva.

Premijerka Brnabić posetila je u Mostaru Sabornu crkvu Svete Trojice u koju je Srbija do sada uložila dva miliona evra, kao i Prosvjetnu školu kojoj je Kancelarija za IT donirala računarsku opremu.

Brnabićevu je u Mostaru dočekao gradonačelnik tog grada Mario Kordić, sa kojim je obišla Stari most i Stari grad u Mostaru, a na mostu je u njenu čast izveden i skok sa mosta u Neretvu.

"Drago mi je što sam danas u Mostaru, ja sam prvi put u životu ovde, prelep je grad. O njemu sam do sada samo slušala i čitala, i videti sve to uživo je poseban doživljaj", rekla je Brnabićeva i dodala da će se tu vratiti i privatno.

Govoreći o podršci srpskoj zajednici u Mostaru, Brnabićeva je navela da je došla da obiđe sve što je do sada realizovano, ali i da se raspita šta još ima da se uradi.

Istakla je da je Saborna crkva najvažniji projekat, dodajući da je do sad za taj projekat Srbija donirala dva miliona evra, kao i da je ostalo oko milion evra kako bi taj projekat bio gotov.

"Trudićemo se da to isfinansiramo da se to završi, znam da je izuzetno važno", rekla je Brnabić.

Dodala je da je izuzetno važno i finansiranje Prosvjetne škole i istakla da se to radi svake godine kontinuirano iz Ministarstva kulture, iz Ministarstva spoljnih poslova, a danas je i Kancelarija za IT Srbije donorala lap-topove, štampače, printere, kamere.

"To su male stvari koje deci u ovoj školi mogu mnogo da znače. Nama je to malo, njima je mnogo, a najvažnije je da oni osete našu podršku", istakla je Brnabićeva.

Otvorila je i Šantićeve večeri poezije, 102. po redu, porukom koju je i pesnik Aleksa Šantić ostavio u svojoj poeziji, a to je da veruje u svetlu budućnost ovog regiona.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво